Mötesplatsen för dig inom trafik och samhällsutveckling, jun, 26 2019
Senaste Nytt

Elledning för sju miljarder i södra Sverige står oanvänd

Likströmsledningen från Jönköping till Hörby har stått klar i fyra år. Arkivbild
Likströmsledningen från Jönköping till Hörby har stått klar i fyra år. Arkivbild
Publicerad av
Peter Höök - 05 jun 2019

Elförsörjningen till södra Sverige skulle säkras med likströmsledningen från Jönköping till Hörby. Trots att den har stått klar i fyra år har den inte kunnat tas i drift, skriver Sivert Göthlin, tidigare ansvarig för driften av Vattenfalls elproduktion på SvD debatt.

Nätförstärkningen på sträckan Hallsberg-Skåne var klar på utsatt tid år 2015 men bara den konventionella växelströmsledningen Hallsberg–Jönköping kunde tas i drift. Likströmslänken vidare söderut har kapaciteten 2x600 MW, vilket är detsamma som den stoppade kärnkraften i Barsebäck står oanvänd. Starten sköts upp i några månader och så har det fortsatt. Nu har meddelats inte mindre 18 (!) gånger att idrifttagningen skjuts upp med något kvartal i taget. Senaste tidsändringen var från mars till juli månad i år.

Detta är inte enda exemplet på politikernas misslyckande efter att de påtog sig ett större ansvar för den operativa hanteringen av elförsörjningen efter marknadens avreglering. Nätverksamheten med skenande kostnader för kunderna och kommande risk för elbrist vid avveckling av kärnkraft är andra exempel, skriver Sivert Göthlin på SvD Debatt.

Annons

Annons

Annons