Mötesplatsen för dig inom trafik och samhällsutveckling, jul, 16 2019
Senaste Nytt

600 miljarder till Kinas jätteprojekt

Mark Schiefelbein/AP/TT: Kinas president Xi Jinping vid lördagens presskonferens.
Mark Schiefelbein/AP/TT: Kinas president Xi Jinping vid lördagens presskonferens.
Publicerad av
TT - 27 apr 2019

Beskedet kom efter ett tre dagar långt toppmöte i Peking med Xi och 37 andra världsledare. I ett dokument som offentliggjordes efter mötet listas nio länder, däribland Liberia, Jamaica, Peru och Italien, som är de senaste att ansluta sig till projektet.

Utöver att skriva avtal försökte presidenten även stilla oron över att det gigantiska projektet ska leda till miljöförstöring och skuldsättning.

Vi är fast beslutna att stödja öppen, ren och grön utveckling och förkasta protektionism, sade Xi vid en pressträff efter mötet.

Belt and road-projektet kallas även den nya sidenvägen, med syfte på den antika handelsrutten mellan Kina och Europa där siden var en av de huvudsakliga handelsvarorna.

Genom massiva investeringar i hamnar, vägar och järnvägar vill Xi sammanlänka Asien med Europa och Afrika, med hjälp av tusentals miljarder kronor i lån från kinesiska banker.

Kritiker anser dock att det sexåriga projektet är en plan för att stärka Kinas globala inflytande, och bygger på avtal som gynnar kinesiska bolag medan andra länder drabbas av miljöförstöring och stora skulder.

Annons

Annons

Annons