Mötesplatsen för dig inom trafik och samhällsutveckling, jun, 25 2019
Senaste Nytt

Hanterar infrastrukturprojekt med automatiserad maskinstryning

Maskinstyrning underlättar grävjobben. Foto: Leica Geosystems
Maskinstyrning underlättar grävjobben. Foto: Leica Geosystems
Publicerad av
Peter Höök - 10 apr 2019

Värmdö kommun har tilldelat Frentab entreprenaden för arbetet på Skerviksstrand. Projektet ska vara klart i slutet av 2018. Frentab är specialiserat infrastruktur där arbetet måste utföras med respekt för naturen och de boende i området.Detta är ett representativt projekt där maskinstyrningen används i stor utsträckning.

Jonas Isaksson arbetar som samordnare på kontoret i Gustavsberg, Sverige.Han använder Leica ConX för att spåra maskiner, hantera de 15 grävmaskiner som arbetar med projektet.Isaksson använder också ConX för att samla dokumentation från maskinernas arbete.

Maskinoperatören Bertil Jakobsson har arbetat på plats i 15 månader och gräver diken för vatten och avloppsrör, elkablar och bredband. Jakobsson använder Leicas styrlösning på sin grävmaskin.

– Utan maskinstyrning skulle jag jobba som om jag var blind, förklarar Jakobsson. "Jag är inte längre beroende av en lantmätare för att få jobbet gjort. Jag brukade spendera mycket tid på att en lantmätare skulle komma till arbetsplatsen. Nu kan jag göra allt själv. "

Jakobsson är en av de första maskinoperatörerna i världen som arbetar med Leica iXE3 CoPilot. Världens första automatiserade tiltrotatorlösning automatiserar tiltfunktionen på grävmaskiner. Detta system förenklar lutningsrotatorns funktion vilket avlastar operatören.

– Jag har arbetat på ett stort projekt i Tollare med klassificering av stora planytor. I det här fallet var iXE3 CoPilot en stor hjälp för mig eftersom jag inte blev trött och kund arbetar mycket snabbare. Jag håller bara automationsknappen på joysticken - det gör mitt arbete enklare, säger Jakobsson.

En av utmaningarna när man arbetar i ett område med flera byggnader och långa träd är att GNSS-signalerna fallerar vilket gör det omöjligt att använda 3D-maskinstyrningslösningen. När GNSS-täckningen går förlorad ändrar Jakobsson till 2D-läget och en mätare ställer in referenspunkterna.

 

Annons

Annons

Annons