Mötesplatsen för dig inom trafik och samhällsutveckling, jun, 25 2019
Senaste Nytt

NCC ökar kapaciteten i vattenverket i Tanum

Det är extra noga med betongarbetena i bassängerna. Foto: NCC
Det är extra noga med betongarbetena i bassängerna. Foto: NCC
Publicerad av
Peter Höök - 05 apr 2019

På sommaren blir vattenbristen på Gotland enorm. För att Tanum ska kunna utvecklas måste kapaciteten i vattenverket ökas och det jobbet pågår just nu. NCC bygger sex nya bassänger, tre kolfilterbassänger och tre sandfilterbassänger, samt en lågvattenreservoar precis intill det gamla vattenverket strax utanför Tanumshede. Med det nya vattenverket dubbleras dagens kapacitet till 120 liter vatten i sekunder.

Det gamla vattenverket är i fulldrift och de som jobbar där har varit med i processen med att ta fram det nya verket. Det är ju viktigt att de som ska drifta verket kan komma med input om saker och ting så att det blir rätt från början. Framförallt när det gäller den blivande arbetsmiljön.

I princip alla vattenverk som NCC bygger görs i partnering. NCCs specialistavdelning vatten- och miljöteknik står för VA-processkunskapen och de lokala infrastrukturavdelningarna gör själva bygget. De flesta som är med i Tanum jobbade tidigare på Kungälvs nya vattenverk och det är en stor fördel att tar med sig lärdomar och erfarenheter.

Det är extra noga med betongarbetena i bassängerna, de får inte läcka. Det innebär att man måste gjuta på annorlunda sätt jämfört med konventionella betongjobb. Att bygga vattenverk är komplext. Med vattenverksbyggen är det är extra noga med planeringen så att alla discipliner får sin tid att utföra sitt arbete och utföra det väl. Samordningen av processen på plats måste skötas omsorgsfullt, det är många egenkontroller som ska göras.

NCC har jobbat i ungefär sju månader och ska vara klara med själva bygget i höst. Under hösten tar processinstallationen successivt över projektet och intrimningen av vattenverket görs av våra kollegor på Vatten- och Miljöteknik.

Annons

Annons

Annons