Mötesplatsen för dig inom trafik och samhällsutveckling, jul, 17 2019
Senaste Nytt

Låga grundvattennivåer i de kommunala vattentäkterna

Låga grundvattennivåer beror på nederbördsunderskott. Arkivbild
Låga grundvattennivåer beror på nederbördsunderskott. Arkivbild
Publicerad av
Peter Höök - 21 mar 2019

Även om det kommit en del nederbörd senaste tiden som är på väg ner i grundvattenmagasinen, har hösten och vintern varit nederbördsfattig och de kommunala dricksvattentäkterna för Halmstad och Laholm visar därför på låga grundvattennivåer. Vilket gör att utgångsläget inför årets varma period är sämre än förra året.

– Orsaken till de låga grundvattennivåerna i de stora magasinen beror på ett nederbördsunderskott under en längre tid. För att vi inte ska få ett försämrat utgångsläge inför sommaren behövs fortsatt nederbörd, konstaterar Mattias Leijon, chef på Laholmsbuktens VA.

Samtidigt kommer grönska slå ut när som helst och då börjar växtligheten ta upp nederbörd och vatten i marken och då minskar eller avstannar grundvattenbildningen. Huruvida det blir ett bevattningsförbudgår inte att sia om eftersom detta beror mycket på vädret. Bra väder tenderar att driva på dricksvattenproduktionen. Samtidigt arbetar LBVA vidare på såväl lång- som kort sikt med åtgärder för att kunna producera fram mer vatten till anläggningarna men såklart även hitta vattenbesparande åtgärder.

Annons

Annons

Annons