Mötesplatsen för dig inom trafik och samhällsutveckling, jul, 16 2019
Senaste Nytt

Första genomslaget i Förbifart Stockholm

Nu möts de två tunnelfronterna i Förbifart Stockholm. Foto Trafikverket
Nu möts de två tunnelfronterna i Förbifart Stockholm. Foto Trafikverket
Publicerad av
Peter Höök - 20 mar 2019

Nu har det första genomslaget i E4 Förbifart Stockholms huvudtunnlar genomförts. Genomslaget gjordes i en av tunnlarna mellan Skärholmen och Sätra och är det första av många genomslag i E4 Förbifart Stockholm. De första sprängsalvorna i huvudtunnlarna sprängdes i Skärholmen 2016 och nu möts de två tunnelfronterna, vilket är en stor milstolpe för hela projektet.

– Vi har haft utmaningar kring teknik, material, transporter och logistik. Samtidigt har vi också lärt oss mycket och tagit med oss stora erfarenheter inom denna tunneldel. Det vi tar med i det fortsatta arbetet säger David Philipsson som är samordnande byggledare på Trafikverket.

Närmast framöver fortsätter arbetet med förstärkning och säkring av berget i den nu genombrutna tunneln med förstärkning för att vi ska kunna börja transportera ut massor den vägen .Totalt har man sprängt 10 200 meter i området, gå in på vår sida som visar hur långt vi kommit i alla tunnlarna och upptäck var alla tunnelfronter befinner sig.

Många fler genomslag mellan Kungens kurva och Häggvik väntar. De kommer att ske både under jord i bergtunnlarna men också tunnelgenomslag som möter markytan och dagsljuset. Det genomslag som ligger närmast i tiden är i Kungens kurva och är ett så kallat ovanjordsgenomslag likt bilden nedan.

Annons

Annons

Annons