Mötesplatsen för dig inom trafik och samhällsutveckling, maj, 26 2019
Senaste Nytt

EU-harmonisering av produkter för dricksvatten

Dipl.-ing. Volker Meyer – affärschef för de tyska gas- och vattenföretagens branschorganisation Figawa. Bild: Figawa
Dipl.-ing. Volker Meyer – affärschef för de tyska gas- och vattenföretagens branschorganisation Figawa. Bild: Figawa
Publicerad av
Peter Höök - 13 mar 2019

År 2020 kommer identiska krav på material och utförande på ledningar, kranar, pumpar och alla andra produkter i samband med dricksvatten att gälla i samtliga EU-länder.

– För första gången har vi en harmonisering av kraven på de här materialen i Europa.

Det säger Volker Meyer – affärschef för de tyska gas- och vattenföretagens branschorganisation Figawa – till Stordåhd Kommunikation efter ett anförande på tisdagseftermiddagen på ISH Frankfurt 2019.

Huvudpoängen i Volker Meyers – den tyska branschens försäljningschef – föredragning på Frankfurtmässan var att de politiska besluten om samordnade materialkrav på dricksvattenprodukter nu är i hamn.

Något som enligt Volker Meyer innebära stora handelslättnader, ekonomiska fördelar och inte minst högre kvalitet på dricksvattnet för alla EU-medborgare.

– Om du exempelvis som tysk producent vill sälja en produkt till Frankrike så måste du testa din produkt där, för motsvara deras nationella krav. Nu får vi europeiska parametrar och behöver bara testa en gång för att få produkten accepterad i hela EU.

När det gäller de finansiella fördelarna refererar Volker Meyer till en enkät utförd av den tyska branchorganisationen Figawa.

– Bara mina medlemsföretag spenderar över en miljard euro varje år på testkostnader. Pengar som nu kan användas till produktförbättringar!

EU-godkända produkter för dricksvatten kommer att få en särskild märkning.

Annons

Annons

Annons