Mötesplatsen för dig inom trafik och samhällsutveckling, jul, 16 2019
Senaste Nytt

Trafikverket dömer ut lönsamheten för Sälens flygplats

Foto: Scandinavian Mountains Airport
Foto: Scandinavian Mountains Airport
Publicerad av
Peter Höök - 07 mar 2019

Trafikverkets konsult dömde ut lönsamheten för Sälens flygplats. ”Affären är extremt olönsam”. Men utredningen avbröts i förtid och nådde aldrig fram till regeringen, som istället gick vidare med utbetalningen på en kvarts miljard till det privatägda projektet. Om detta rapporterar SvD Näringsliv.

Flygplatsen som väntas stå klar i höst byggs av Scandinavian Mountains, som i sin tur främst ägs av Skistar och Peab.

När Trafikverket 2013 föreslog den nationella transportplanen för 2014–2025 fanns inte flygplatsstödet på en kvarts miljard med. Det tillkom först när alliansregeringen under dåvarande näringsminister Annie Lööf (C) och infrastrukturminister Catharina Elmsäter Svärd (M) ville ha det med.

– Det var ovanligt, så brukar det inte gå till. Men regeringen gör alltid vissa förändringar i Trafikverkets planförslag, säger Håkan Persson som är enhetschef för strategisk planering på Trafikverket till tidningen.

Konsulten Arne Karyd, bedömde projektet som ”extremt olönsamt”. Varken flygplatsbolagets passagerarprognoser eller tillkomna jobbtillfällen stämde enligt Karyd.

– Ur ett samhälleligt perspektiv är den här affären extremt olönsam. Bolagets passagerarprognoser är helt uppblåsta, och det skulle krävas enorma kvantiteter om man skulle skapa 1 200 jobbtillfällen, vilket man påstår. Det finns inte på kartan, säger Arne Karyd till SvD.

Scandinavian Mountains Airport är en nybyggd flygplats på samma ställe som Sälen flygplats tidigare låg. Scandinavian Mountains Airport kommer att öppnas i december 2019 och all infrastruktur är ny och toppmodern, inklusive luftrummet som hittills varit ett okontrollerat luftrum. Flygplatsen är den första i världen som ska byggas med ett fjärrtorn (RTC) redan vid öppnandet och kommer att bli den första nya flygplatsen i Europa som är helt godkänt enligt EASA-föreskrifterna.

Annons

Annons

Annons