Mötesplatsen för dig inom trafik och samhällsutveckling, jun, 20 2019
Senaste Nytt

Skånetrafiken satsar på digital biljettförsäljning

Skånetrafikens app är nu den största försäljningskanalen för biljetter. Foto: Skånetrafiken
Skånetrafikens app är nu den största försäljningskanalen för biljetter. Foto: Skånetrafiken
Publicerad av
Peter Höök - 31 jan 2019

Under 2018 ökade Skånetrafiken biljettförsäljningen i digitala kanaler med fem procent jämfört med året innan. Målet att 65 procent av kunderna skulle köpa sina biljetter via digitala kanaler nåddes också. Bland annat blev Skånetrafikens app den enskilt största försäljningskanalen med drygt 30 procent av biljettförsäljningen under 2018.

Under 2019 förstärker Skånetrafiken därför satsningen på försäljning via digitala kanaler. I samband med det stängs Skånetrafikens kundcenter vid Triangeln i Malmö. Skånetrafiken är måna om att behålla samma goda servicenivå men då besöksantalet på kundcenter minskat drastiskt senaste åren, då fler och fler väljer att använda appen, har bedömningen gjorts att ett kundcenter i Malmö täcker behovet. Kundcenter på Malmö centralstation påverkas inte utan finns kvar.

– Vi har länge legat i framkant vad gäller digital utveckling och på senare tid har vi märkt av en tydlig digitalisering. Vår app gör det enkelt för kunderna och därför har den blivit den enskilt största försäljningskanalen. Under 2019 tror vi att den kommer att öka ytterligare. Samtidigt är våra kundcenter viktiga för att kunna erbjuda våra kunder bra service och tillgänglighet även i framtiden. Men vi ser också att försäljningen via dem minskar och har därför tagit beslutet att enbart ha ett kundcenter i Malmö. Vi har cirka 200 försäljningsställen i Skåne där kunden fysiskt kan möta oss och få personlig service, säger Camilla Bunke, försäljningschef på Skånetrafiken.

Tidigare i år lanserades en livekarta i appen samt på skånetrafiken.se som ger kunderna möjlighet att följa bussar och tåg på en specifik linje. Då blev det även möjligt att få pushnotiser till sin mobil med information om akuta störningar i trafiken.

Under våren arbetas det för att det ska bli möjligt att använda ersättning för försening som betalsätt i appen. Då bli det även möjligt att flytta pengar från sitt Jojo-kort till en värdekod för att använda i appen.

Samtidigt pågår arbetet med att utveckla övriga delar av Skånetrafikens nya biljettsystem som helt ersätter Jojo-korten i december. Än så länge finns det enbart i Skånetrafikens app men under året kommer bland annat nya biljettautomater, enkel försäljning via skånetrafiken.se, nya betalsätt samt ett nytt kort där man kan lägga sina biljetter.

 

Annons

Annons

Annons