Mötesplatsen för dig inom trafik och samhällsutveckling, apr, 20 2019
Senaste Nytt

Inviger gränslös kommunikation

Foto: Bo Björk
Foto: Bo Björk
Publicerad av
Peter Höök - 31 jan 2019

När kommunikationssystemet Rakel infördes 2011 i Västerbotten innebar det stora fördelar för akutsjukvården i länet. Nu kopplas svenska Rakel samman med motsvarigheten i Norge, Nødnett, och det gränslösa samarbetet blir både säkrare och bättre.

Innan Rakel fanns skedde all kommunikation mellan länets så kallade blåljuspersonal - polis, ambulans och räddningstjänst - med ett analogt system. Det var avlyssningsbart och hade en dålig täckning, därför användes ofta mobiltelefoner istället.

Med Rakel är all kommunikation krypterad, täckningen är bra i hela länet och det går att skapa talgrupper, där till exempel alla som är inblandade i samma olycka enkelt kan kommunicera med varandra.

– Med Rakel har vi fått en mycket bättre och säkrare kommunikation, säger Erik Nordhall, biträdande verksamhetschef vid Akutsjukvården Västerbotten.

Nødnett i Norge har använts länge och nu på fredag den 1 februari ska svenska regioner och norska fylken längs gränsen gemensamt inviga sammankopplingen av systemen.

– De tekniska och organisatoriska problemen är nu lösta och först ut är hälso- och sjukvården i både Sverige och Norge, säger Erik Nordhall.

Med gemensamma talgrupper kan till exempel ambulanser på båda sidor gränsen enkelt och säkert ha kontakt med varandra under en olycka.

– Nu på fredag invigs samarbetet mellan Rakel och Nødnett formellt. Det blir en stor kvalitetsökning för akutsjukvården i både Sverige och Norge, avslutar Erik Nordhall.

Annons

Annons

Annons