Mötesplatsen för dig inom trafik och samhällsutveckling, maj, 27 2019
Senaste Nytt

Flyttar sin flygfotoverksamhet till Dala Airport

Foto: Calle Eklund/V-wolf
Foto: Calle Eklund/V-wolf
Publicerad av
Peter Höök - 22 jan 2019

Lantmäteriet flyttar sin flygfotoverksamhet till Dala Airport i Borlänge.

- Flygplatsen har det vi behöver och ligger dessutom nära Gävle där vår personal finns, säger Jens Rågvall, sektionschef på Lantmäteriets bildavdelning.

Tidigare har Lantmäteriets flygfotografering utgått från Rörbergs flygplats i Gävle, men sedan Gävle kommun beslutat att stänga flygplatsen har myndigheten letat efter en ny flygplats som möter de krav och behov som verksamheten har.

– Dala Airport erbjuder det vi behöver för att verksamheten ska fungera. Närheten till flygfotografernas huvudarbetsplats i Gävle är också viktig, det är enkelt för dem att ta sig till och från flygplatsen, säger Jens Rågvall.

Lantmäteriet flyttar in i lokalerna på Dala Airport i mars och börjar flyga när snön försvinner. Fem flygfotografer kommer sedan att tillbringa sammanlagt uppemot 300 timmar i något av de två flygplan som används i verksamheten.

Arbetet sker under sommarhalvåret och man fotograferar hela landet. På en säsong hinner flygfotograferna täcka ungefär en tredjedel av Sveriges yta. Bilderna används i kartor och olika geografiska informationssystem av såväl privatpersoner som myndigheter och företag.

Annons

Annons

Annons