Mötesplatsen för dig inom trafik och samhällsutveckling, jun, 25 2019
Senaste Nytt

ITS inom kollektivtrafik – en växande marknad

Foto: Näytä tekijätiedot/Wikimedia Commons
Foto: Näytä tekijätiedot/Wikimedia Commons
Publicerad av
Simon Matthis - 07 jan 2019

Marknaden för ITS (intelligenta transportsystem) väntas växa med 7 procent årligen och omsätta nästan två miljarder euro i Europa 2022. Tillväxten tros bli ännu starkare i Nordamerika – med en tillväxttakt på 7,5 procent. Det framgår av en ny undersökning från det svenska marknadsundersökningsbolaget Berg Insight.

Berg Insight tror att marknaden för ITS befinner sig i en tillväxtfas som kommer att hålla i sig under hela prognosperioden.

En ökande medvetenhet hos leverantörer av kollektivtrafiklösningar om de olika fördelarna med ITS, i kombination med stigande krav från resenärer på komfort och tillgänglig realtidsinformation, bidrar till de positiva marknadsutsikterna.

Ett antal internationella eftermarknadslösningsleverantörer har seglat upp som ledare på marknaden för ITS-kollektivtrafiklösningar. Hit hör kanadensiska Trapeze Group och tyska INIT med betydande verksamheter på båda kontinenterna.  IVU är en stor aktör i främst den tysktalande världen, men har också expanderat till Nordamerika. Clever Devices och Conduent är två tungviktare på den nordamerikanska ITS-marknaden för kollektivtrafik. Den sistnämnda är också en internationell leverantör av biljettlösningar. Andra företag med stora marknadsandelar i Nordamerika är Routematch, Cubic Transportation Systems och Avail Technologies.

Exempel på stora leverantörer på de nationella marknaderna i Europa är ENGIE Ineo och RATP Smart Systems, både med tätpositioner i Frankrike, samt Vix Technology som är en viktig leverantör på den brittiska marknaden. Nämnas bör också de spanska företagen GMV, Indra och Grupo ETRA, franska Thales, italienska PluService, Atron i Tyskland, skandinaviska FARA och Consat, samt de österrikiska företagen Swarco och Kapsch PublicTransportCom. Volvokoncernen är dessutom en stor spelare inom OEM-segmentet.

– Kollektivtrafikaktörer inser alltmer behovet av att investera i integrerad mobilitetskapacitet för att vara relevant som leverantör av mobilitet i städer, säger Levi Östling, IoT-analytiker på Berg Insight.

– Att möjliggöra dessa tjänster, som sömlöst kopplar samman flera transportsätt som drivs av en mängd olika offentliga och privata aktörer, kommer att vara en viktig framgångsfaktor för ITS-leverantörer av kollektivtrafik under de närmaste åren. Passagerarfokuserade lösningar som integrerade ruttplanerings- och biljettbetalningslösningar har redan nått en relativt hög mognadsgrad och kommer att uppleva en mycket stark tillväxt de närmaste åren, fortsätter Levi Östling.

Annons

Annons

Annons