Mötesplatsen för dig inom trafik och samhällsutveckling, jun, 25 2019
Senaste Nytt

Göteborgs linbanesatsning har tagit ett stort steg mot att bli verklighet

Linbanans invigning planerades ursprungligen till 2021, men kan komma att försenas något.
Linbanans invigning planerades ursprungligen till 2021, men kan komma att försenas något.
För närvarande pågår förstudier och kostnadsberäkningar för Göteborgs nya linbanesträckning.
För närvarande pågår förstudier och kostnadsberäkningar för Göteborgs nya linbanesträckning.
Publicerad av
Redaktionen - 02 jan 2019

Planerna för Göteborgs stadslinbana, som ska trafikera en tre kilometer lång sträcka mellan Järntorget och Wieselgrensplatsen, börjar nu konkretiseras allt mer. En av projektets viktigaste milstolpar var när trafikkontoret i Göteborgs stad skrev samarbetskontrakt med NCC i augusti 2018. Det innebar startskottet för projektets fösta fas, som kommer att pågå i ett års tid.

Text: Annika Wihlborg

I februari 2018 presenterades vinnaren av den internationella arkitekttävling som trafikkontoret i Göteborgs stad arrangerat. Det vinnande bidraget kring utformningen av stadens framtida linbana kom från det Amsterdambaserade arkitekt- och designkontoret UNStudio och Göteborgs-baserade Kjellgren Kaminsky Architecture.

Förstudiearbete pågår

Att trafikkontoret inledde ett samarbete med NCC innebar ett stort steg mot förverkligandet av linbanan. NCC har tilldelats en totalentreprenad och sammanställer nu en genomförandestudie. De tar även fram ett riktpris för byggnationen. I nästa steg, under 2019 eller allra senast 2020, väntar ett politiskt investeringsbeslut innan projektet går in i en aktiv byggfas.

Trafikkontorets preliminära budget för linbaneprojektet är 1,1 miljarder kronor. Enligt Christer Niland, avdelningschef för stora projekt på trafikkontoret i Göteborgs stad, kan stadens ursprungliga målsättning, att linbanan ska kunna invigas lagom till Göteborgs 400-årsjubileum år 2021, behöva justeras något. Det beror på att upphandlingen av totalentreprenören NCC försenades något.

Annons

Annons

Annons