Mötesplatsen för dig inom trafik och samhällsutveckling, apr, 19 2019
Senaste Nytt

Kalmar Energi föryngrar sin infrastruktur

Foto: Kalmar Energi
Foto: Kalmar Energi
Publicerad av
Peter Höök - 27 nov 2018

Kalmar Energi arbetar ständigt med föryngringsarbete kring infrastruktur av bland annat el- och fjärrvärmenät. Att säkerställa hög leveranssäkerhet är högprioriterat. Nu i slutet av 2018 påbörjas arbetet med att byta ut fjärrvärmeledningar från 1978 i centrala delar av Kalmar.

– Tekniken för fjärrvärmerören samt hur de läggs i marken har såklart gått framåt sedan 1978. Det är 40 år sedan vi la ner de gamla rören och detta ingrepp är en naturlig del av vårt underhåll av fjärrvärmesystemet, säger Daniel Norén som är chef för värmenät på Kalmar Energi.

Det som nu är planerat är att byta ut ca 1,3 kilometer av gammal betongkulvert mot modern markförlagd fjärrvärmeledning. Betongkulvertar var den första typen av fjärrvärmeledning som byggdes och det finns idag runt 700 kilometer betongkulvert i svenska fjärrvärmesystem.

– Vi har haft ett bra samarbete med kommunen under arbetet. Det kommer vara störningar i trafiken på dessa ställen under angivna veckor, men en bra plan för omdirigering av trafiken har tagits fram, fortsätter Daniel.

Fjärrvärmekunder kommer i det stora hela inte störas av leveranserna under byggtiden. Men Erik Dahlbergsvägen samt Lorensbergsleden är de två större trafikerade vägarna som kommer att bli påverkade under arbetet.

– Kalmar växer med nya områden och det är bra när vi har fin kontakt med olika aktörer så att vi kan samplanera arbeten och göra allt arbete samtidigt. Som denna gång vid cykelbanan vid gamla Rifa. Där turas vi om med markarbetet och undviker på så viss att behöva gräva upp och göra om arbetet igen, avslutar Daniel.

Annons

Annons

Annons