Mötesplatsen för dig inom trafik och samhällsutveckling, jun, 26 2019
Senaste Nytt

Tungt och stort lyft hos Mälarenergi

Foto: Mälarenergi
Foto: Mälarenergi
Publicerad av
Peter Höök - 20 nov 2018

Planeringen för bygget av Block 7 har pågått sedan 2015 och i oktober 2016 tog Mälarenergis styrelse ett enhälligt beslut om att gå vidare med investeringsplanerna. Kommunfullmäktige i Västerås tog i februari 2017 det slutgiltiga och verkställande beslutet om investeringen på 1,7 miljarder kronor och bygget kunde påbörjas.

Nu har bygget pågått en tid och byggnaden har rest sig halvvägs i höjd. Anläggningsdelar lyfts nu in i skalet av stålbalkar innan byggnationen går vidare uppåt och taket läggs senare i vinter. Själva bygget ska vara färdigt till sommaren och sedan till hösten 2019 ska anläggningen vara redo för provdrift. I februari 2020 räknar man med att Block 7 tas i reguljär drift.

När den nya anläggningen står färdig år 2020 blir det möjligt för Mälarenergi att fasa ut de sista kolpannorna och en ny era utan kol att ta vid. Block 7 kommer istället använda återvunnet trä som bränsle. Det vill säga träavfall som inte kan återanvändas på annat sätt än som bränsle. Tillsammans med befintliga Block 6 för avfallsbränsle och panna 5 för biobränsle kommer Kraftvärmeverket bara använda förnybara och återvunna bränslen från år 2020.

Annons

Annons

Annons