Mötesplatsen för dig inom trafik och samhällsutveckling, nov, 13 2018
Senaste Nytt

Arkitekttävlingen om Varbergs nya vattentorn avgjord

Bild,  White
Bild, White
Publicerad av
Peter Höök - 08 nov 2018

Arkitekttävlingen om stadens nya vattentorn är nu avgjord, med Whites förslag "VÅGA" som vinnare. Det är utformat som en stiliserad våg där vattnet paketeras i ett långsträckt landmärke synligt över stora delar av kommunen.

"Den kreativa och djärva gestaltningen kommer att bidra till Varbergs vision som Västkustens kreativa mittpunkt", skriver tävlingsjuryn i sin motivering.

Det gamla vattentornet räcker inte till när Varberg växer. Därför utlyste kommunala Vivab en arkitekttävling för ett vattentorn som förutom att härbärgera tiotusen kubikmeter vatten öven ska fungera som ett nytt landmärke för staden.

Ett vattentorn är oftast runt och står rakt upp. Whites vinnarförslag ställer det traditionella på ända genom att låta "vattentornet" sträcka sig genom det flacka halländska landskapet. Alla tekniska funktioner är säkerställda, men gestaltningen är radikalt annorlunda. Förslagets långsträckta, spänstiga geometri är unik i vattentornssammanhang.

Därmed får Varberg det man efterlyste i tävlingsinbjudan: en ny stark symbol för staden, en ikonbyggnad, ett landmärke.

– Vi är givetvis jätteglada att Varberg vågade Våga", säger Mattias Lind, ansvarig arkitekt för tävlingsteamet från White. Vi är stolta över att Varberg nu exponerar denna livsviktiga resurs på ett sätt som samtidigt blir en symbol för stadens nytänkande.

Annons

Annons

Annons

Med införandet av sensorer på järnvägens infrastruktur så skapas möjligheter till att förändra både arbetssätt och affärsmodeller. Det gör det i sin tur möjligt att tackla problemen med eftersatt underhåll.

– Banbrytande förändringar kan skapas genom att beställarna ställer nya krav som skapar incitament för leverantörerna att förändra sina affärsmodeller, säger produktutvecklaren Björn Lundwall.
Med införandet av sensorer på järnvägens infrastruktur så skapas möjligheter till att förändra både arbetssätt och affärsmodeller. Det gör det i sin tur möjligt att tackla problemen med eftersatt underhåll. – Banbrytande förändringar kan skapas genom att beställarna ställer nya krav som skapar incitament för leverantörerna att förändra sina affärsmodeller, säger produktutvecklaren Björn Lundwall.

Järnväg 4.0 löser underhållsbristen

Sensorer på infrastrukturen är redan verklighet. Snart kommer de att förändra järnvägsbranschen i...