Mötesplatsen för dig inom trafik och samhällsutveckling, apr, 20 2019
Senaste Nytt

Kommunerna ökar sin krisberedskap

Arkivbild
Arkivbild
Publicerad av
Peter Höök - 31 okt 2018

SKL och MSB har slutit en överenskommelse om kommunernas krisberedskap inför den nya mandatperioden 2019-2022. Överenskommelsen omfattar 1,2 miljarder kronor.

– Det här är en bra överenskommelse för Sveriges kommuner. Kommunernas och MSB:s uppgifter förtydligas. Det blir tydligare vad Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) ska göra för att stödja kommunernas arbete med krisberedskap. Kommunerna ansvarar för en stor del av den samhällsverksamhet som måste fungera vid en kris. Därför är det viktigt att kommunerna har en god krisberedskap, säger Vesna Jovic, VD på Sveriges Kommuner och Landsting (SKL).

– Sommarens skogsbränder understryker behovet av att vi tillsammans stärker krisberedskapen. Klimatförändringar, sårbarheter i den tekniska infrastrukturen, informationssäkerhet och terrorism är exempel på utmaningar som ställer krav på en bättre beredskap, säger Dan Eliasson, generaldirektör på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

En av de viktigaste åtgärderna är att MSB, i samarbete med SKL, ska ta fram en handbok om kommunal krisberedskap. MSB ska även ta fram flera vägledningar, bland annat hur kommunen kan ge information till allmänheten vid en kris, hur kommunen kan planera för att upprätthålla sin samhällsviktiga verksamhet. MSB ska samla egna och andra myndigheters och aktörers stöd på en webbplats.

Annons

Annons

Annons