Mötesplatsen för dig inom trafik och samhällsutveckling, nov, 13 2018
Senaste Nytt

20 miljoner euro till ny färja Vasa-Umeå

Midway Alignment/TT: Så här kan den nya färjan mellan Umeå och Vasa komma att se ut.
Midway Alignment/TT: Så här kan den nya färjan mellan Umeå och Vasa komma att se ut.
Publicerad av
TT - 23 okt 2018

Finlands regering skjuter till tio miljoner euro till Kvarkenprojektet i sin tilläggsbudget. Dessutom föreslås att en ny färja mellan Vasa och Umeå ska få tio miljoner i innovationsstöd, rapporterar Yle.

Det innebär att den nya färjan nu kan beställas, enligt Vasas stadsdirektör Tomas Häyry.

Enligt projektplanen ser det ut som om att vi kommer att göra beställningen före jul i år. Sedan kommer detaljplaneringen och byggandet av fartyget att starta, säger han.

Umeå kommunföretag är med och finansierar den nya färjan, som planeras att tas i trafik 2021. Fyra varv tävlar om att få bygga färjan som ska ersätta Wasa Express.

Enligt en tidigare rapport från Region Västerbotten kan en ny, modern färja ge upp till 50 000 nya jobb i Kvarkenregionen, och en ökning av exporten på upp till 75 miljarder kronor.

Syftet med EU-projektet, där en ny färja ingår, är att uppgradera förbindelsen mellan den svenska och finländska sidan och göra regionen mer attraktiv.

Annons

Annons

Annons

Med införandet av sensorer på järnvägens infrastruktur så skapas möjligheter till att förändra både arbetssätt och affärsmodeller. Det gör det i sin tur möjligt att tackla problemen med eftersatt underhåll.

– Banbrytande förändringar kan skapas genom att beställarna ställer nya krav som skapar incitament för leverantörerna att förändra sina affärsmodeller, säger produktutvecklaren Björn Lundwall.
Med införandet av sensorer på järnvägens infrastruktur så skapas möjligheter till att förändra både arbetssätt och affärsmodeller. Det gör det i sin tur möjligt att tackla problemen med eftersatt underhåll. – Banbrytande förändringar kan skapas genom att beställarna ställer nya krav som skapar incitament för leverantörerna att förändra sina affärsmodeller, säger produktutvecklaren Björn Lundwall.

Järnväg 4.0 löser underhållsbristen

Sensorer på infrastrukturen är redan verklighet. Snart kommer de att förändra järnvägsbranschen i...