Mötesplatsen för dig inom trafik och samhällsutveckling, nov, 13 2018
Senaste Nytt

Tågresandet till Umeå ökar stort

Publicerad av
Simon Matthis - 19 okt 2018

Allt fler resenärer väljer SJs tåg på sin resa till eller från Umeå. Mellan den 1 januari och 25 september ökade antalet snabbtågsresenärer med 43 procent, jämfört med samma period för två år sedan. Utvecklingen beror bland annat på fler snabbtågsavgångar på sträckan.

 

- Att välja tåget ligger i tiden. Utöver ett ökat resande mot Norrland slog SJ nytt rekord i fjol med över 30 miljoner resenärer. Lyfter vi blicken ser vi även att det totala resandet med SJs tåg ökat med 10 procent under de senaste fyra åren, säger Jan Kyrk, affärschef vid SJ.

 

Även nattågsresandet till och från Umeå ökar. Mellan den 1 januari och 25 september såg SJ en ökning med 15 procent, jämfört med samma period i fjol. Destinationsbolaget Visit Umeå ser fler bidragande faktorer till det ökande tågresandet.

 

- Befolkningstillväxten i Umeå ökar, inte minst bland yngre människor. Storstadspulsen tillsammans med Umeås rika kulturliv gör staden till ett populärt helgresemål. Att därtill slippa tidskrävande övernattningar och istället vakna upp utvilad ombord ett nattåg i centrala Umeå, är något många upplever som väldigt avstressande, säger Erja Back, projektledare vid Visit Umeå.

Annons

Annons

Annons

Med införandet av sensorer på järnvägens infrastruktur så skapas möjligheter till att förändra både arbetssätt och affärsmodeller. Det gör det i sin tur möjligt att tackla problemen med eftersatt underhåll.

– Banbrytande förändringar kan skapas genom att beställarna ställer nya krav som skapar incitament för leverantörerna att förändra sina affärsmodeller, säger produktutvecklaren Björn Lundwall.
Med införandet av sensorer på järnvägens infrastruktur så skapas möjligheter till att förändra både arbetssätt och affärsmodeller. Det gör det i sin tur möjligt att tackla problemen med eftersatt underhåll. – Banbrytande förändringar kan skapas genom att beställarna ställer nya krav som skapar incitament för leverantörerna att förändra sina affärsmodeller, säger produktutvecklaren Björn Lundwall.

Järnväg 4.0 löser underhållsbristen

Sensorer på infrastrukturen är redan verklighet. Snart kommer de att förändra järnvägsbranschen i...