Mötesplatsen för dig inom trafik och samhällsutveckling, sep, 19 2018
Senaste Nytt

Landskrona vill ha tågtunnel till Köpenhamn

Svalt intresse för järnvägsförbindelsen Landskrona-Köpenhamn

Karta: Europaspåret
Karta: Europaspåret
Publicerad av
Peter Höök - 10 jul 2018

Öresundsregionen är navet mellan Skandinavien och den europeiska kontinenten. Men det är också en trång och ansträngd passage för trafik, och sträckan Malmö-Köpenhamn är hårt belastad. Landskronas förslag om en tågtunnel från staden till Köpenhamn har störst konkurrens från Helsingborg - Helsingör-förbindelsen. Det rapporterar Helsingborgs Dagblad

– Vår huvudkonkurrent om en fast förbindelse under Öresund är trots allt Helsingborg–Helsingör, säger Kommunalrådet Torkild Strandberg, (L) som inte har gett upp hoppet om Europaspåret.

Landskronaförslaget går, som bekant, direkt till Köpenhamn och är tänkt för både person- och godståg. Ändå går missionerandet trögt.

– Det är svårt att påstå att att vi är framgångsrika i Skånes politik. Bland specialister är vi ett intressant alternativ. Vi möter intresse från företag som är beroende av export, säger Kommunalrådet Torkild Strandberg till HD.

 

Annons

Med införandet av sensorer på järnvägens infrastruktur så skapas möjligheter till att förändra både arbetssätt och affärsmodeller. Det gör det i sin tur möjligt att tackla problemen med eftersatt underhåll.

– Banbrytande förändringar kan skapas genom att beställarna ställer nya krav som skapar incitament för leverantörerna att förändra sina affärsmodeller, säger produktutvecklaren Björn Lundwall.
Med införandet av sensorer på järnvägens infrastruktur så skapas möjligheter till att förändra både arbetssätt och affärsmodeller. Det gör det i sin tur möjligt att tackla problemen med eftersatt underhåll. – Banbrytande förändringar kan skapas genom att beställarna ställer nya krav som skapar incitament för leverantörerna att förändra sina affärsmodeller, säger produktutvecklaren Björn Lundwall.

Järnväg 4.0 löser underhållsbristen

Sensorer på infrastrukturen är redan verklighet. Snart kommer de att förändra järnvägsbranschen i...

Annons

Annons