Mötesplatsen för dig inom trafik och samhällsutveckling, feb, 16 2019
Senaste Nytt

Fortsatt stora behov av satsningar i elnäten

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Publicerad av
Peter Höök - 06 jul 2018

Vattenfall Eldistribution ökar nu investeringarna i elnäten där behoven av förnyelse och utbyggnad fortfarande är stora. Elnätsbolagen måste ha förutsättningar för att investera i elnäten och upprätthålla den samhällskritiska infrastruktur som de är. Det konstaterar Vattenfall Eldistribution i en ny investeringsrapport för 2018.

Det pågår tusentals projekt runt om i Vattenfall Eldistributions elnät. Investeringstakten har höjts kraftigt och de närmaste fem åren investeras 20 miljarder kronor. Det motsvarar cirka 4 000 kronor per år och kund. Elnätet ska klara av dagens krav på tillförlitliga leveranser men också anpassas för samhällets växande behov av el. Det handlar om investeringar i alla delar av Vattenfall Eldistributions elnät, som vädersäkras och får högre kapacitet.

Etablering av elintensiv industri, befolkningstillväxt och energiomställningen ställer omfattande krav på elnätet, där det idag på flera håll råder kapacitetsbrist. I takt med att elberoendet blir större stiger också samhällets kostnader för eventuella avbrott. En samhällskritisk infrastruktur som elnätet måste vara väl underhållet och utbyggt, annars riskerar det att bli ett hinder för utveckling inom hela samhället.

– Vi vill vara ledande i arbetet med att skapa framtidens elnät och vill möjliggöra Sveriges utveckling och tillväxt. Omställningen till ett fossilfritt samhälle kostar. Om vi inte investerar i elnätet så ser vi en stor risk för att vi inte kan infria kundernas och samhällets förväntningar på att ansluta och leverera el på effektivast sätt. Elnätet är en möjliggörare för att uppnå fossilfrihet såväl som smarta lösningar till industri och privatkunder. Elnätet måste gå att lita på varenda dag, överallt, säger Annika Viklund, vd, Vattenfall Eldistribution.

Annons

Annons

Annons