Mötesplatsen för dig inom trafik och samhällsutveckling, sep, 19 2018
Senaste Nytt

Volvo lanserar biltjänst för städerna

Vilhelm Stokstad/TT: Bodil Eriksson är vd på Volvo Car Mobility.
Vilhelm Stokstad/TT: Bodil Eriksson är vd på Volvo Car Mobility.
Publicerad av
TT - 05 jul 2018

Den mjukvaran vi utvecklar nu kommer inte att utgå från ett isolerat bokningssystem utan kommer att lära sig av dina mönster, ditt sätt att använda tjänsten – och det liknar det sätt som vi redan ser hos musikströmningstjänster, säger Bodil Eriksson, vd på Volvo Car Mobility, till TT.

Tjänsten – som ska kallas M – är ett slags abonnemang för bildelning och är tänkt att lanseras våren 2019 i Sveriges större städer samt i två städer i USA. Därefter ska systemet stegvis byggas ut och Volvoägda Sunfleet – Sveriges i dag största bilpool – ska stegvis gå upp i den nya tjänsten.

Bodil Erikssons bolag etablerades i fjol som en självständig del av koncernen Volvo Cars. Nu har bolaget, med säte i Stockholm, omkring 50 anställda.

TT: Vilken är den största utmaningen inför lanseringen?

Vi vill vara pålitliga – att det finns en bil åt dig när du behöver den och där du behöver den. Det är en stor utmaning och vi jobbar intensivt med en massa tester för att säkerställa att vi blir pålitliga, svarar Eriksson.

Annons

Med införandet av sensorer på järnvägens infrastruktur så skapas möjligheter till att förändra både arbetssätt och affärsmodeller. Det gör det i sin tur möjligt att tackla problemen med eftersatt underhåll.

– Banbrytande förändringar kan skapas genom att beställarna ställer nya krav som skapar incitament för leverantörerna att förändra sina affärsmodeller, säger produktutvecklaren Björn Lundwall.
Med införandet av sensorer på järnvägens infrastruktur så skapas möjligheter till att förändra både arbetssätt och affärsmodeller. Det gör det i sin tur möjligt att tackla problemen med eftersatt underhåll. – Banbrytande förändringar kan skapas genom att beställarna ställer nya krav som skapar incitament för leverantörerna att förändra sina affärsmodeller, säger produktutvecklaren Björn Lundwall.

Järnväg 4.0 löser underhållsbristen

Sensorer på infrastrukturen är redan verklighet. Snart kommer de att förändra järnvägsbranschen i...

Annons

Annons