Mötesplatsen för dig inom trafik och samhällsutveckling, okt, 17 2018
Senaste Nytt

Transportföretagen: ”Drivmedelspriserna de högsta någonsin”

Foto: Transportföretagen
Foto: Transportföretagen
Publicerad av
Christer Wiik - 16 maj 2018

Bensin- och dieselpriserna steg den 16 maj till de högsta nivåerna någonsin i Sverige. De tidigare toppnoteringarna var från 2012. Dagens riktpriser är nu uppe i 15.96 kronor per liter för bensin och 15.86 kronor per liter för diesel. Priserna väntas passera 16 kronor inom kort. Det skriver Transportföretagen i ett pressmeddelande.

Prisrekordet inträffar trots att oljepriset idag är klart lägre än 2012 - cirka 80 dollar per fat jämfört med 120 dollar per fat 2012. Skatterna är däremot högre.

- Detta visar hur den svenska skattepolitiken med årliga automatiska skattehöjningar slår mot företag och hushåll utanför Stockholm. Till detta kommer att regeringen har aviserat en kilometerskatt som ytterligare höjer kostnaderna för företag runt om i Sverige och infört en flygskatt, säger Ulf Perbo, näringspolitisk chef på Transportföretagen.

 - Vidare kommer den ändrade fordonsskatten (det så kallade bonus-malussystemet) främst att ge bonusar till bilar i Stockholm medan malusen (extraskatter) belastar bilar som är vanliga på landsbygden, avslutar Ulf Perbo.

Sverige är ett av Europas mest transportberoende länder där företagen har långa avstånd till sina marknader och de flesta hushåll baserar sitt vardagsliv på bilen. Att då välja att ha de högsta transportskatterna är en riskfylld strategi om Sverige ska hålla ihop.

Annons

Med införandet av sensorer på järnvägens infrastruktur så skapas möjligheter till att förändra både arbetssätt och affärsmodeller. Det gör det i sin tur möjligt att tackla problemen med eftersatt underhåll.

– Banbrytande förändringar kan skapas genom att beställarna ställer nya krav som skapar incitament för leverantörerna att förändra sina affärsmodeller, säger produktutvecklaren Björn Lundwall.
Med införandet av sensorer på järnvägens infrastruktur så skapas möjligheter till att förändra både arbetssätt och affärsmodeller. Det gör det i sin tur möjligt att tackla problemen med eftersatt underhåll. – Banbrytande förändringar kan skapas genom att beställarna ställer nya krav som skapar incitament för leverantörerna att förändra sina affärsmodeller, säger produktutvecklaren Björn Lundwall.

Järnväg 4.0 löser underhållsbristen

Sensorer på infrastrukturen är redan verklighet. Snart kommer de att förändra järnvägsbranschen i...

Annons

Annons