Mötesplatsen för dig inom trafik och samhällsutveckling, jan, 21 2019
Senaste Nytt

Då öppnas Götaälvbrons klaffar i sommar

Götaälvbron. Arkivbild: Trafikkontoret Göteborgs Stad
Götaälvbron. Arkivbild: Trafikkontoret Göteborgs Stad
Publicerad av
Christer Wiik - 14 maj 2018

Götaälvbron kommer att öppnas för yrkessjöfarten och fritidsbåtar på följande tider under maj till augusti: Vardagar kl 00-06 och 09-12 och helgdagar kl 00-12. Syftet är att minimera risken för oväntade störningar både för sjötrafiken i Göta Älv och trafiken över Götaälvbron. Det meddelar Göteborgs stad.

Bakgrunden är den senaste tidens svårigheter med att öppna och stänga broklaffen när båtar ska passera. Orsaken är en kombination av varmt väder som får stålet i broklaffen att utvidga sig, att Götaälvbron är gammal och att pågående byggen i närheten får bron att röra sig något litet.
- Fortfarande är det försiktighetsprincipen som gäller. Vi vill inte äventyra vare sig sjöfarten på älven eller all trafiken som går över bron, säger Michael Ernfors, enhetschef, trafikkontoret Göteborgs Stad.

För att förhindra att broklaffen utvidgar sig så mycket att den inte går att öppna och stänga, så spolar trafikkontoret under varma dagar vatten på klaffen. Då avdunstar värme från stålet så att detta återfår sin form. Vägskyltar varnar för halka när vatten spolas på körbanan.
Bron kan komma att öppnas för båtar också andra tider, under förutsättning att det råder svalt väder och klaffen då fungerar som den ska

 

 

Annons

Annons

Annons