Mötesplatsen för dig inom trafik och samhällsutveckling, jan, 21 2019
Senaste Nytt

KLM igång med flygsträckan Växjö-Amsterdam

Premiärflyget mellan Växjö-Amsterdam är startskottet på KLM:s långsiktiga investering i flygningar med biojetbränsle från Sverige.  Foto: KLM
Premiärflyget mellan Växjö-Amsterdam är startskottet på KLM:s långsiktiga investering i flygningar med biojetbränsle från Sverige. Foto: KLM
Publicerad av
Christer Wiik - 14 maj 2018

Den 14 maj avgick KLM:s premiärflyg mellan Växjö-Amsterdam. I samband med det första flyget från Växjö Småland Airport till Amsterdam, signerades även en avsiktsförklaring med utvalda parter om biojetbränsleproduktion i Småland. De dagliga avgångarna till och från Växjö kommer att flygas på en biojetbränsleblandning, resterande koldioxidutsläpp klimatkompenseras. 

Premiärflyget mellan Växjö-Amsterdam är startskottet på KLM:s långsiktiga investering i flygningar med biojetbränsle från Sverige. Det betyder att KLM investerar mer än 120 000 liter biojetbränsle per år i flygrutten. Bränslet som allokeras till Växjölinjen är producerat i Los Angeles.

– KLM är stolta över att kunna erbjuda Växjö och Småland Sveriges över tid mest hållbara flygrutt i Europa. Vi är tacksamma att så många lokala parter vill vara med och bidra till det. Målet på sikt är att använda 100 procent biojetbränsle och vi hoppas att ännu flera aktörer vill hjälpa oss förverkliga detta, säger Paul Terstegge, Nordenchef Air France och KLM.

Biojetbränsle ger ett strukturellt bidrag till flygindustrins hållbarhet men marknaden idag är underutvecklad. Drivmedlet är fortfarande två till tre gånger dyrare än fossilt bränsle. Med anledning av det har skogsbolaget Södra som första svenska företag blivit en samarbetspartner i KLM:s Corporate Biofuel Program. Det innebär att Södra bidrar med ekonomiska medel för inköp av biojetbränsle som motsvarar de anställdas resande.

– Flygtrafiken står för omkring två procent av de globala utsläppen av koldioxid. Vi tar nu två viktiga steg framåt för att skapa hållbara alternativ till det fossila flygbränslet. I dag är utbudet av biobränsle alltför lågt, och det vill vi förändra, säger Maria Baldin, kommunikations- och hållbarhetsdirektör på Södra.

Vidare har KLM tillsammans med Södra, Växjö kommun, SkyNRG, Växjö Småland Airport, Fores och Luleå Tekniska Universitet signerat en avsiktsförklaring gällande en förstudie om biojetbränsleproduktion i Småland. Förhoppningen är att satsningen i Småland är första steget mot att Sverige inom en överskådlig framtid blir självförsörjande av biojetbränsle.

Eftersom det idag inte går att uteslutande flyga på biojetbränsle, kommer KLM och Växjö Småland Airport klimatkompensera samtliga resor till och från Amsterdam. Parterna kompenserar resornas återståendekoldioxidutsläpp på sträckan Växjö-Amsterdam genom KLM:s CO2ZERO program och Gold Standard-certifierade trädplanteringsprojekt i Panama.

– Vår ambition är att ytterligare öka det internationella intresset för regionen och främja dess besöks- och näringsliv. Samtidigt är miljön viktig och därför är jag övertygad om att KLM är en perfekt samarbetspartner, säger Per Schöldberg, vice ordförande, kommunstyrelsen Växjö kommun.

Källa: KLM

Annons

Annons

Annons