Mötesplatsen för dig inom trafik och samhällsutveckling, jan, 21 2019
Senaste Nytt

Samhällsutvecklare möts i Luleå

Vy över centrala Luleå. Foto: Wikipedia/ Pihlbauge
Vy över centrala Luleå. Foto: Wikipedia/ Pihlbauge
Publicerad av
Christer Wiik - 11 maj 2018

Det händer mycket i Luleå just nu. Underjordsprojektet Östra länken blev nyligen utsett till Årets bygge 2018 och få har säkert missat den världsspridda nyheten om Facebooks tredje etablering i den forna stålstaden. När Nordens ledande mötesplats för fastighets- och samhällsbyggnadssektorn kommer till Luleå den 29 maj står därför investeringsmöjligheterna, utvecklingen och framtiden i kommunen på agendan.

Luleå är en relativt ung stad, 400-årsjubileet firas 2021. Samtidigt är det en stad med ett viktigt arv märkt av LKAB:s gruvdrift och stålexport, med en spirande kärna av kunskap i mitten: Luleå tekniska universitet är en viktig anledning till att fler och fler företag etableras i Luleå. Facebooks etablering på Porsön i norra Luleå är inte minst ett bevis på detta, som nu blir ett av världens största datacenter på totalt över 100 000 kvadratmeter. Enligt en utvärdering har närmare 5 000 jobb genererats i anslutning till Facebooks investeringar i Luleå mellan åren 2012-2016 och fler än 1 000 personer kommer vara engagerade i det nya bygget.

Tidigare i våras vann Luleås stora anläggnings- och VA-projekt Östra länken titeln Årets Bygge. Tävlingen är ett samarbete mellan Svensk Byggtjänst och Byggindustrin och vinnarna utsågs av en expertjury.  Östra länken är ett av Luleå kommuns viktigaste byggprojekt. Det är byggandet av nya va-ledningar som står i fokus men en stor del av Luleås samhällsliv kommer att påverkas. Även aspekter som miljö, trafik, stadsbyggnad, rekreation och estetik kommer att spela viktiga roller under projektets gång. Projektet drog igång i augusti 2014 och i september 2017 var första delen av Östra Länken, etapp 4 A klar.

På Business Arena Luleå diskuteras utvecklings- och investeringsmöjligheterna i Luleå i en speciellt utvald panel där Niklas Nordström, kommunstyrelsens ordförande (S), Luleå kommun, Staffan Åkerlund, chefredaktör för branschtidningen Byggindustrin, Anne Graf, vd för datacenterföretaget Hydro66 och Jesper Klefsjö, stadsbyggnadschef i Luleå deltar.
Källor: Business Arena Luleå; Luleå kommun

 

 

 

 

Annons

Annons

Annons