Mötesplatsen för dig inom trafik och samhällsutveckling, jan, 21 2019
Senaste Nytt

Uppgraderad vägfärja minskar utsläppen med upp till 90 procent

Vägfärjan Karin på Skanssundsleden minskar sina utsläpp. Foto: Mikael Ingemansson
Vägfärjan Karin på Skanssundsleden minskar sina utsläpp. Foto: Mikael Ingemansson
Publicerad av
Christer Wiik - 11 maj 2018

Trafikverkets vägfärja Karin, som trafikerar Skanssundsleden, har uppgraderats för att öka driftsäkerheten och minska negativ miljöpåverkan. Hennes tidigare fyra motorer har bytts ut mot två nya, som är betydligt miljövänligare. Det skriver Trafikverket i ett pressmeddelande.

De två nya motorerna är försedda med så kallade SCR-katalysatorer (Selective Catalytic Reduction). Effekten är en kraftig minskning av koloxid-, kväveoxider- och partikelutsläpp, även när färjan körs med ordinarie drivmedel, diesel.

Den beräknade minskningen är 50-75 procent när det gäller utsläpp av partiklar och 75-90 procent för koloxid och kväveoxider.

– Trafikverket vidtar många åtgärder för att på sikt uppnå en fossilfri färjedrift. Vi prövar olika fossilfria drivmedel, vi inför eldrift, och vi utbildar vår personal i skonsam manövrering, så kallad ecoshipping, säger teknik- och miljöchef Fredrik Almlöv.

Vägfärjan Karin är byggd 1979. Kapaciteten är 148 passagerare och 22 personbilar. Hon trafikerar Skanssundsleden mellan Hörningsnäs och Mörkö, på Södertörn, strax söder om Södertälje. Färjeledens längd är 330 meter och överfarten tar tre minuter. Under 2017 transporterades 103 000 fordon över leden med vägfärjan Karin. Av resenärerna är 89 procent nöjda med tjänsten, enligt nöjd-kund-index 2017.
Källa: Trafikverket

 

 

Annons

Annons

Annons