Mötesplatsen för dig inom trafik och samhällsutveckling, okt, 17 2018
Senaste Nytt

Ericsson lockar operatörer med ny 5G-teknik

Jonas Ekströmer/TT: Börje Ekholm har haft en tung inledning som vd för Ericsson. Kanske kan lanseringen av bolagets nya 5G-teknik pigga upp humöret. Arkivbild.
Jonas Ekströmer/TT: Börje Ekholm har haft en tung inledning som vd för Ericsson. Kanske kan lanseringen av bolagets nya 5G-teknik pigga upp humöret. Arkivbild.
Publicerad av
TT - 08 feb 2018

Är det något som telekomjätten Ericsson behöver, efter flera becksvarta år, så är det goda nyheter. Vd:n Börje Ekholm har tydligt slagit fast att nu är det kärnverksamheten som gäller och på torsdagen presenterades produktnyheter inom det området som kommer att lanseras på allvar i Barcelona. Det handlar om mjukvarulösningar för 5G New Radio (NR) som gör det möjligt att redan under fjärde kvartalet i år köra den nya 5G-tekniken i operatörernas befintliga 4G-nät (LTE).

Helt ny standard

Tekniken kallas icke fristående 5G NR och den internationella standarden spikades så sent som i december förra året. Fristående 5G NR, alltså renodlade 5G-nät, väntas få sin standard klar senare under det här året.

Ericsson gör en stor sak av att den nya mjukvaran är bakåtkompatibel och kommer att fungera i 190 nätverk runt om i världen som har bolagets teknik från 2015 och senare.

Under hela förra året lanserade vi olika produkter i vår 5G-plattform, alltså 4G-hårdvara som också fungerar med 5G. Det som saknats fram till nu är mjukvaran. Sammantaget kommer det att bli väldigt attraktivt för operatörerna, säger Joakim Sorelius, chef för Ericsson Networks system till TT.

Krävs nya frekvenser

Vad operatörerna kan spara i kronor eller dollar med den nya tekniken är svårt att bedöma. Däremot finns det en generell jämförelse mellan 4G och 5G.

Vad vi kan säga att evolutionen från 4G till 5G kommer att minska operatörernas kostnader till en tiondel av vad den är i dag.

Men för att mobiloperatörerna ska kunna använda den nya 5G-tekniken krävs tillgång till nya frekvensområden, främst inom 3,5 GHz-området.

Post- och telestyrelsen (PTS) har en stor uppgift att se till att det utrymmet blir tillgängligt i de svenska storstäderna så fort som möjligt, säger Joakim Sorelius.

På PTS säger man till TT att det redan nu finns möjlighet för operatörerna att utnyttja "kommunala", geografiskt begränsade, frekvenser inom 3,5 GHz-området för 5G. En bredare tilldelning av frekvenser kommer dock att genomföras först 2020.

Annons

Med införandet av sensorer på järnvägens infrastruktur så skapas möjligheter till att förändra både arbetssätt och affärsmodeller. Det gör det i sin tur möjligt att tackla problemen med eftersatt underhåll.

– Banbrytande förändringar kan skapas genom att beställarna ställer nya krav som skapar incitament för leverantörerna att förändra sina affärsmodeller, säger produktutvecklaren Björn Lundwall.
Med införandet av sensorer på järnvägens infrastruktur så skapas möjligheter till att förändra både arbetssätt och affärsmodeller. Det gör det i sin tur möjligt att tackla problemen med eftersatt underhåll. – Banbrytande förändringar kan skapas genom att beställarna ställer nya krav som skapar incitament för leverantörerna att förändra sina affärsmodeller, säger produktutvecklaren Björn Lundwall.

Järnväg 4.0 löser underhållsbristen

Sensorer på infrastrukturen är redan verklighet. Snart kommer de att förändra järnvägsbranschen i...

Annons

Annons