Mötesplatsen för dig inom trafik och samhällsutveckling, sep, 20 2018
Senaste Nytt

Minskat buller trots fler flyg

Stina Stjernkvist/TT: Flygplanen låter mindre. Arkivbild.
Stina Stjernkvist/TT: Flygplanen låter mindre. Arkivbild.
Publicerad av
TT - 11 jan 2018

Ökad trafik men ändå något lägre buller. Transportstyrelsen har mätt flygbullret på de åtta trafiktätaste flygplatserna i Sverige de senaste tio åren.

"Trenden över tid är tydlig och vi förväntar oss en ännu kraftigare nedgång av flygbullret framöver", skriver Simon Posluk, enhetschef på Transportstyrelsens avdelning Sjö- och luftfart, i ett pressmeddelande.

Orsaken till det lägre flygbullret, en decibel på tio år, är utfasning av äldre flygplanstyper och skärpta bullerkrav på nya plan.

Annons

Med införandet av sensorer på järnvägens infrastruktur så skapas möjligheter till att förändra både arbetssätt och affärsmodeller. Det gör det i sin tur möjligt att tackla problemen med eftersatt underhåll.

– Banbrytande förändringar kan skapas genom att beställarna ställer nya krav som skapar incitament för leverantörerna att förändra sina affärsmodeller, säger produktutvecklaren Björn Lundwall.
Med införandet av sensorer på järnvägens infrastruktur så skapas möjligheter till att förändra både arbetssätt och affärsmodeller. Det gör det i sin tur möjligt att tackla problemen med eftersatt underhåll. – Banbrytande förändringar kan skapas genom att beställarna ställer nya krav som skapar incitament för leverantörerna att förändra sina affärsmodeller, säger produktutvecklaren Björn Lundwall.

Järnväg 4.0 löser underhållsbristen

Sensorer på infrastrukturen är redan verklighet. Snart kommer de att förändra järnvägsbranschen i...

Annons

Annons