Mötesplatsen för dig inom trafik och samhällsutveckling, sep, 20 2018
Senaste Nytt

Rekordår för flyget

Gorm Kallestad/TT: Förra året blev ett rekordår både för flygplan i luften och antal resenärer. Arkivbild.
Gorm Kallestad/TT: Förra året blev ett rekordår både för flygplan i luften och antal resenärer. Arkivbild.
Publicerad av
TT - 10 jan 2018

Flygresandet slog rekord förra året. Nästan 42 miljoner personer flög till och från Swedavias tio flygplatser, från Kiruna i norr till Malmö i söder, i fjol. Det var en ökning med sex procent mot året innan, enligt ett pressmeddelande från Swedavia. Ett ökat affärs- och charterresande ligger bakom ökningen.

Över 26 miljoner passagerare reste till och från Sveriges största flygplats Arlanda under 2017 – en ökning med åtta procent jämfört med året innan.

Enligt Luftfartsverkets statistik för fjolåret har det skett en femprocentig trafikökning och det totala antalet luftrumsrörelser landade förra året på 762 000.

Det innebär att Sverige hamnar strax över den europeiska trafikutvecklingen som bedöms ligga på fyra procent. Under 2018 väntas en mer måttlig ökning.

"Vårt lands ekonomi är stark och det återspeglar sig i flygandet, framför allt till och från Sverige. Dessutom blir Sverige mer och mer attraktivt som turistland", kommenterar LFV:s generaldirektör Ann Persson Grivas i ett pressmeddelande.

Annons

Med införandet av sensorer på järnvägens infrastruktur så skapas möjligheter till att förändra både arbetssätt och affärsmodeller. Det gör det i sin tur möjligt att tackla problemen med eftersatt underhåll.

– Banbrytande förändringar kan skapas genom att beställarna ställer nya krav som skapar incitament för leverantörerna att förändra sina affärsmodeller, säger produktutvecklaren Björn Lundwall.
Med införandet av sensorer på järnvägens infrastruktur så skapas möjligheter till att förändra både arbetssätt och affärsmodeller. Det gör det i sin tur möjligt att tackla problemen med eftersatt underhåll. – Banbrytande förändringar kan skapas genom att beställarna ställer nya krav som skapar incitament för leverantörerna att förändra sina affärsmodeller, säger produktutvecklaren Björn Lundwall.

Järnväg 4.0 löser underhållsbristen

Sensorer på infrastrukturen är redan verklighet. Snart kommer de att förändra järnvägsbranschen i...

Annons

Annons