Mötesplatsen för dig inom trafik och samhällsutveckling, dec, 12 2018
Senaste Nytt

Drönarbolag välkomnar förenklade regler

Foto: Transportstyrelsen
Foto: Transportstyrelsen
Publicerad av
Christer Wiik - 08 jan 2018

Transportstyrelsen gör det från den 1 februari 2018 enklare att få flyga med drönare. Det nya regelverket är liberalare än tidigare och möjliggör nu för drönarbolaget FastOut och dess piloter att ta uppdrag och flyga inom områden och på tidpunkter där det tidigare inte var möjligt. Det skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Den största förändringen som påverkar FastOuts verksamhet i de nya villkoren är att det nu i många fall är möjligt att flyga närmare flygplatser, förutsatt att drönarpiloten håller sig till det nya regelverket som bland annat beskriver tillåten höjd och vikt på drönaren. Det tillåtna avståndet till flygplatser för att få flyga drönare var tidigare betydligt längre vilket gjort att tätbefolkade områden som legat inom dessa kontrollerade flygzoner har krävt specialtillstånd vilket inte alla flygtorn varit bekväma med att ge ut.

För FastOut är detta positivt då bolaget nu kan acceptera fler uppdrag inom områden som ligger närmare flygplatser. Dessutom ökar flexibiliteten för när uppdrag kan utföras då drönarpiloter i många fall inte längre behöver anpassa sig till när kontrollerade luftrum är stängda för flygtrafik eller av att få en specifik tidpunkt för tillstånd att lyfta.

 

- Vi välkomnar ytterligare liberalisering så länge det inte påverkar säkerheten. Transportstyrelsen gör ett bra arbete med att anpassa lagar och regler vilket leder till att Sverige återigen kan ligga i framkant. Det främjar innovation och skapar fler jobbtillfällen, säger Alexander Greidinger, VD FastOut.  

Annons

Annons

Annons