Mötesplatsen för dig inom trafik och samhällsutveckling, dec, 12 2018
Senaste Nytt

Transportstyrelsen ger grönt ljus för självkörande bussar

Klartecken till försöksverksamhet med självkörande buss på allmän väg

Foto: Transportstyrelsen
Foto: Transportstyrelsen
Publicerad av
Peter Höök - 28 dec 2017

Transportstyrelsen har nu gett klartecken till den första försöksverksamheten med självkörande buss på allmän väg i Sverige. Beslutet gör det möjligt att testa framtidens hållbara transporter.

– Det här är ett historiskt beslut som främjar utvecklingen av ny, innovativ teknik som är viktig för samhällsutvecklingen. Omfattande försöksverksamhet och kunskapsuppbyggnad är nödvändigt för att automatiserad vägtrafik ska kunna utvecklas på ett hållbart och trafiksäkert sätt, säger Jonas Bjelfvenstam, Transportstyrelsens generaldirektör.

Godkännandet har föregåtts av omfattande granskningar för att säkra att tekniken är trafiksäker. En sista verifiering i drift har gjorts för att kontrollera så att fordonet följer de trafikregler som finns utmed den sträcka som ska köras. Två självkörande bussar ska rulla en sträcka på 1, 5 kilometer mellan Kista galleria och Victoria Tower i Kista. Bussarna följer en virtuell väg som är inspelad i förväg. Hastigheten är låg, 20 kilometer i timmen.

Bussarna saknar ratt och kan styras med hjälp av en styrpinne. Det kommer att finnas en förare ombord eftersom dagens lagstiftning kräver att det finns en fysisk person i eller utanför fordonet. Föraren ska kunna hantera hinder som finns i bussens färdväg.

Annons

Annons

Annons