Mötesplatsen för dig inom trafik och samhällsutveckling, nov, 14 2018
Senaste Nytt

Sjöfarten stärks i Oxelösunds Hamn

Foto: Oxelösunds Hamn (arkivbild)
Foto: Oxelösunds Hamn (arkivbild)
Publicerad av
Christer Wiik - 05 dec 2017

Ett nytt anlöp i Oxelösund på SCA Logistics containerrutt ger snabb access mellan Stockholmsregionens konsumtionsmarknad och Europas containernav i Rotterdam. Satsningen är ett konkret exempel på att det går att flytta transporter från landinfrastruktur till sjö.

Stockholmsområdet får ett nytt anlöp när SCA Logistics short sea container feeder service, Container Express, lägger till Oxelösund på den norrgående rutten från Rotterdam.

Hamnen i Oxelösund trafikeras av containerfartyget MV SCA Tunadal. Den nya tidtabellen är redan i drift och det första anlöpet i Oxelösund görs den 4 december.

Erik Zetterlund, VD för Oxelösunds Hamn AB, är glad över tillskottet.
– I ett läge där det svenska transportsystemet behöver förändras kommer det här lägligt och ligger helt i linje med strategin att flytta transporter från land till sjö. Short sea containers kan ersätta lastbilstrafik till en väldigt stor del inom Europa och är ett miljösmartare alternativ. Oxelösund är en viktig industrihamn men även flödet av konsumtionsvaror ökar, säger han.

Med anlöp tidigt måndag morgon är den nya containerservicen idealisk för den stora konsumtionsmarknaden i Stockholm-Mälardalsområdet.
– Det är ett sätt att skapa tids- och kostnadseffektiva lösningar som möter marknadens behov, ett tidigt anlöp i veckan är konkurrenskraftigt för att nå Stockholmsregionen snabbt, säger Nils Johan Haraldsson, SCA Logistics.

SCA Logistics anlöper sedan fyra år Oxelösund med sina RoRo fartyg, samarbetet mellan bolagen har visat sig framgångsrikt och möter kundernas förväntningar.

Annons

Annons