Mötesplatsen för dig inom trafik och samhällsutveckling, sep, 20 2018
Senaste Nytt

Uber ska bygga flygande taxibilar med Nasa

Seth Wenig: Uber sneglar bortom den markbundna taximarknaden. Arkivbild.
Seth Wenig: Uber sneglar bortom den markbundna taximarknaden. Arkivbild.
Publicerad av
TT - 08 nov 2017

Uber annonserade under onsdagen att man kontrakterats av den amerikanska rymdfartsmyndigheten Nasa. Nasa sade i sin tur i januari att myndigheten knyter till sig en rad bolag för att utveckla IT-struktur för självflygande bilar, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Uber planerar att börja testflyga de första bilarna 2020 i Dallas och senare i Los Angeles. I Dallas siktar man på att ha en fullskalig kommersiell verksamhet igång till 2023. Bortsett från den tekniska utvecklingen är man från bolagets sida också både i USA och Europa engagerad i de juridiska och trafiksäkerhetsmässiga aspekter som rör en framtida flygande taximarknad.

Vi omfamnar regleringsorganen och försöker i ett tidigt skede av diskussionen få alla med på banan, säger Ubers produktchef Jeff Holden till Reuters.

Avtalet med Nasa syftar till att lösa de problem som kan tänkas uppstå när hundratals obemannade flygfordon ska samsas i luftrummet ovan städerna – tillsammans med befintlig flygtrafik.

Annons

Med införandet av sensorer på järnvägens infrastruktur så skapas möjligheter till att förändra både arbetssätt och affärsmodeller. Det gör det i sin tur möjligt att tackla problemen med eftersatt underhåll.

– Banbrytande förändringar kan skapas genom att beställarna ställer nya krav som skapar incitament för leverantörerna att förändra sina affärsmodeller, säger produktutvecklaren Björn Lundwall.
Med införandet av sensorer på järnvägens infrastruktur så skapas möjligheter till att förändra både arbetssätt och affärsmodeller. Det gör det i sin tur möjligt att tackla problemen med eftersatt underhåll. – Banbrytande förändringar kan skapas genom att beställarna ställer nya krav som skapar incitament för leverantörerna att förändra sina affärsmodeller, säger produktutvecklaren Björn Lundwall.

Järnväg 4.0 löser underhållsbristen

Sensorer på infrastrukturen är redan verklighet. Snart kommer de att förändra järnvägsbranschen i...

Annons

Annons