Mötesplatsen för dig inom trafik och samhällsutveckling, maj, 27 2019
Senaste Nytt

NIB tecknar avtal om lån för avloppsrening i Stockholm

Henriksdals reningsverk. Foto: Kari Kohvakka
Henriksdals reningsverk. Foto: Kari Kohvakka
Publicerad av
Christer Wiik - 03 okt 2017

Nordiska investeringsbanken (NIB) har tecknat avtal med Stockholms stad om ett andra tioårigt lån som ska används för att fördubbla kapaciteten i stadens största reningsverk, Henriksdal.

Lånet på 1,5 miljarder kronor ska användas som delfinansiering av utbyggnaden av Henriksdals reningsverk, som till stora delar är insprängt i berg, samt anläggningen av en 15 kilometer lång avloppstunnel under de södra och centrala delarna av Stockholm.

Projektet kommer att fördubbla kapaciteten på Henriksdals reningsverk till över 500 000 kubikmeter vatten per dag. Det gör Henriksdal till sannolikt världens största reningsverk insprängt i berg och det största reningsverket med membranbioreaktor.

Detta är det andra lånet som NIB avtalat om med Stockholms stad för samma projekt. Det första lånet på 3 miljarder kronor godkändes 2016. Det andra låneavtalet har upprättats eftersom både investeringen och projektet har ökat i omfattning. Projektet omfattar nu även utbyggnad av Sicklaanläggningen, som hör till Henriksdalsverket, för hantering av ökad belastning på grund av klimatförändringar.
Källa: NIB

 

Annons

Annons

Annons