Mötesplatsen för dig inom trafik och samhällsutveckling, jun, 19 2018
Senaste Nytt

Skottlands nya snedkabelbro Queensferry Crossing öppnas för trafik

Queensferry Crossing öppnar för trafik den 30 augusti, bredvid Forth Bridge och Forth Road Bridge. Foto: Visit Scotland. Creative Commons Attribute
Queensferry Crossing öppnar för trafik den 30 augusti, bredvid Forth Bridge och Forth Road Bridge. Foto: Visit Scotland. Creative Commons Attribute
Publicerad av
Markku Björkman - 23 aug 2017

Skottlands nya snedkabelbro, Queensferry Crossing Bridge, öppnar för trafik den 30 augusti vid sidan av två äldre broar, däribland klassiska Forth Road Bridge.

Forth Road Bridge är en vacker klassisk hängbro med ett en kilometer långt spann. Men sedan länge visade det sig att bron inte längre räcker till för den ständigt ökande trafikvolymen. Och infrastrukturbyggaren Liebherr fick uppdraget att anlägga en ny bro bredvid två tidigare broar.

Sedan 2011 har man byggt över detta skotska sund en tredje bro som i en omröstning fick namnet Queensferry Crossing. Den är 2,7 km lång och planen är att i framtiden låta långtradare gå över den gamla hängbron och persontrafiken över den nya snedkabelbron.

Queensferry Crossing Bridge, som kommer att invigas av drottningen, är vid skrivande stund den näst längsta i sitt slag i världen. 150 000 ton betong och 30 000 ton stål används i den nya bron som bland annat inneburit en undervattensgjutning som pågick oavbrutet i 15 dygn.

Brons tre pyloner kommer att sträcka sig upp mot 207 meter över vattnet. Lösningen med kablar som till och med korsar varandra i brospannens mitt ska ge extra styrka och bidrar i hög grad till brons mycket eleganta konstruktion. Dessutom ska kablarna – sammanlagt 37 000 kilometer – vara mycket lätta att byta ut om så skulle behövas.

 

 

 

 

 

Annons

Annons

Annons