Mötesplatsen för dig inom trafik och samhällsutveckling, jul, 18 2018
Senaste Nytt

ABB uppgraderar Baltic Cables HVDC-kraftöverföringslänk

Bild på MACH-tekniken. Foto: ABB/Cision
Bild på MACH-tekniken. Foto: ABB/Cision
Publicerad av
Jessica Nejman - 10 aug 2017

ABB har tagit hem en order från Baltic Cable AB, ett dotterbolag till norska Statkraft, på att uppgradera Baltic Cables HVDC-kraftöverföringslänk. Länken går under Östersjön och kopplar samman elnäten i Tyskland och Sverige. Som en del av moderniseringsprojektet kommer ABB att uppgradera kontroll- och skyddssystemet för HVDC-länken med den senaste ABB Ability MACH-tekniken. 

Den 25 mil långa undervattenslänken har en kapacitet på 600 megawatt och spänning på 450 kilovolt – den högsta driftspänningen i Tyskland. Länken byggdes 1994 för att förbättra effektiviteten i kraftutnyttjandet och drar nytta av de olika mönstren i elproduktion och –förbrukning i Sverige respektive Tyskland genom att samla energiresurserna och möjliggöra utbyte av elektricitet.

Det uppgraderade MACH-kontrollsystemet fungerar som hjärnan i HVDC-länken genom att övervaka, kontrollera och skydda tekniken i omriktarstationerna. Det är försett med felregistrering och funktioner för fjärrkontroll. ABB kommer också att ersätta annan äldre utrustning för att förbättra effektiviteten och tillförlitligheten.

Annons

Annons

Annons