Mötesplatsen för dig inom trafik och samhällsutveckling, jul, 18 2018
Senaste Nytt

Trafikverket utvecklar vägfärjetrafiken

En av Trafikverkets vägfärjor, här mellan Ekerö och Slagsta utanför Stockholm. Foto:  Christer Wiik
En av Trafikverkets vägfärjor, här mellan Ekerö och Slagsta utanför Stockholm. Foto: Christer Wiik
Publicerad av
Christer Wiik - 10 aug 2017

Trafikverket Färjerederiet utökar sin flotta med en miljöanpassad frigående vägfärja. Färjan ska börja byggas i år och sättas i trafik 2019. Den kommer att ha plats för 80 bilar. Det meddelar myndigheten i ett pressmeddelande.

Färjerederiet arbetar sedan många år för att minska fossilberoendet och bidra till en hållbar utveckling inom sjöfartsområdet. Ett nytt steg är att bygga en frigående färja som drivs med batterier, vilket kraftigt minskar påverkan på den yttre miljön. Liknande fartyg går redan i trafik i Norge och Finland.

– Beslutet att bygga den nya batterifärjan är en följd av våra satsningar på långsiktig hållbarhet. Den tekniska utvecklingen går allt snabbare och det gynnar de höga krav vi ställer. Batterierna har blivit lättare och smidigare och andra miljöanpassade bränslealternativ kan också komma ifråga vid hybriddrift, säger Anders Werner, chef för Färjerederiet.

Färjerederiet har sedan tidigare utvecklat en speciell teknik för eldrift av linfärjor som har införts på fem färjeleder, senast på Stegeborgsleden i Östergötland. Man testar att använda miljöbränslet HVO (syntetiskt framställt miljöbränsle) på den största färjeleden, Hönöleden utanför Göteborg. En annan satsning är Färjerederiets utbildningscentrum för ecoshipping som invigdes 2015 och som ger befälhavare träning i att framföra fartyg på ett mer miljöanpassat sätt.
– Sammantaget är vårt mål att ligga i framkant när det gäller hållbarhet, konstaterar Anders Werner.

Fakta
Den nya miljöfärjan blir 100 meter lång och 18 meter bred. Den byggs för en last på 600 ton och har plats för 80 bilar och 297 passagerare. Maxfart 11 knop. Skrovet är utformat så att energiförbrukningen kan hållas på en låg nivå.
Trafikverket Färjerederiet är Sveriges största rederi. Årligen görs 22 miljoner personresor och 13 miljoner fordonstransporter inklusive godstransporter.
Källa: Trafikverket 

Annons

Annons

Annons