Mötesplatsen för dig inom trafik och samhällsutveckling, jul, 18 2018
Senaste Nytt

Swedavia fördubblar investeringstakten

Foto: Swedavia.
Foto: Swedavia.
Publicerad av
Sanna Kesselfors - 20 jul 2017

Under första halvåret 2017 valde fler resenärer än någonsin att resa via Swedavias tio flygplatser. För att ta hand om de stora resenärsökningarna har Swedavia ökat investeringstakten kraftigt och under första halvåret investerades 1 593 miljarder kronor. 

Under första halvåret 2017 har 20 278 348 passagerare rest till eller från Swedavias flygplatser. Jämfört med motsvarande period under 2016 innebär det en tillväxt med sju procent. Den 24 maj blev också den hittills största resdagen någonsin på Stockholm Arlanda Airport. Under ett dygn reste för första gången över 100 000 passagerare till eller från flygplatsen, många med anledning av att finalen i UEFA Europa League spelades i Stockholm.

- Det är glädjande att se att fler och fler resenärer väljer att flyga till och från våra flygplatser. Ett ökat resande är bra för svensk tillväxt, men leder också till en ansträngd situation på många av flygplatserna. Vi behöver därför effektivisera och optimera verksamheten här och nu, samtidigt som vi investerar för att utöka den långsiktiga kapaciteten och bygger framtidens flygplatser, säger Jonas Abrahamsson, vd och koncernchef på Swedavia.

 Merparten av investeringarna som gjorts ingår i de utvecklingsprogram som pågår för att bygga framtidens flygplatser. Fram till 2020 planerar Swedavia investeringar på cirka 16,5 miljarder i Swedavia och investeringstakten kommer att behöva öka ytterligare. Koncernens nettoomsättning för första halvåret uppgick till 2 827 miljarder kronor, vilket var en ökning med 103 miljoner kronor. Det är till stor del den positiva resenärstillväxten vid Swedavias flygplatser som bidragit till den högre nettoomsättningen.

 Swedavia utvecklar sina flygplatser till Skandinaviens viktigaste mötesplatser. Under kvartalet beslutades att det nya hotellprojektet på Arlanda, som kommer att drivas av Nordic Choice Hotels, växer från 463 till 503 hotellrum. Det nya hotellet blir Nordens största flygplatshotell och ett av Stockholms största. På Göteborg Landvetter Airport blir Scandic Hotels operatör för ett nytt hotell som blir en viktig pusselbit i flygplatsens expansion.

 

Annons

Annons

Annons