Mötesplatsen för dig inom trafik och samhällsutveckling, jun, 26 2019
Senaste Nytt

Skellefteå Airport spår rekordår

Foto: Robert Lindberg
Foto: Robert Lindberg
Publicerad av
Christer Wiik - 07 jul 2017

Den 26 mars startade flygbolaget Norwegian flygtrafik mellan Skellefteå och Stockholm Arlanda. Tillsammans med de fem rundturer som sedan tidigare opereras av SAS så trafikeras Skellefteå Airport nu av åtta dagliga avgångar under stora delar av året. Den 1 juni införde Skellefteå Airport även möjlighet till gratis parkering. Dessa två nyheter har nu resulterat i ett nästan fördubblat passagerarantal.

2017 kommer att bli ett rekordår för Skellefteå Airport. Aldrig någonsin har flygplatsen haft så stort utbud av resealternativ.
SAS och Norwegian flyger inrikestrafik med upp till åtta dagliga avgångar till Stockholm och dessutom finns det 80 avgångar till sju charterdestinationer.

Under juni månad ökade antalet resenärer på Skellefteå Airport med hela 96 procent. Flygplatsen hade under månaden 40 395 resenärer vilket är en ökning med 19 817 resenärer jämfört med samma månad under fjolåret. 
Inrikestrafiken ökade med 86 procent eller 16 686 resenärer och utrikestrafiken ökade med +279 procent eller 3 131 resenärer.

Första halvåret 2017 har Skellefteå Airport trafikerats av 180 522 resenärer vilket är hela 43 933 fler än för samma period 2016.
- Det är otroliga siffror som jag tror saknar motstycke inom svensk luftfart. Bra flygkommunikationer är oerhört viktigt för vår regions tillväxt och utveckling.

2017 kommer att bli ett år av möjligheter för oss att resa ut i världen eller för omvärlden att komma till Skellefteå och svenska Lappland, säger Robert Lindberg VD på Skellefteå Airport.
På Skellefteå Airport pågår en hel del ombyggnader för att bättre kunna hantera ökade passagerarflöden och samtida flygtrafik och i och med den stora passagerartillströmningen tidigareläggs vissa investeringar.
- Vi har byggt ut parkeringsytorna och inför digitaliserade passagerarflöden, men vi kunde inte förutspå den fantastiska ökningen och tidigarelägger nu vissa investeringar. Förlängningen av rullbanan kommer att ske nästa sommar men vi påbörjar redan nu planeringsarbetet för en utbyggd terminal som ska kunna hantera framtidens passagerarvolymer och trafik till flera olika destinationer, säger Robert Lindberg.

 

Annons

Annons

Annons