Mötesplatsen för dig inom trafik och samhällsutveckling, jun, 21 2018
Senaste Nytt

Stark månad för bilbranschen

Fredrik Persson/TT: Bilbranschen hade en riktigt bra majmånad i EU. Under månaden steg antalet nya registrerade personbilar med 7,6 procent jämfört med maj i fjol. Arkivbild.
Fredrik Persson/TT: Bilbranschen hade en riktigt bra majmånad i EU. Under månaden steg antalet nya registrerade personbilar med 7,6 procent jämfört med maj i fjol. Arkivbild.
Publicerad av
TT - 16 jun 2017

En förklaring är att Europa har en förhållandevis stark arbetsmarknad och rekordlåga räntenivåer, säger Bertil Moldén, vd på Bil Sweden.

Totat registrerades 1 386 818 nya personbilar i maj, visar färska siffror från branschorganisationen Acea.

Det motsvarar en ökning med 7,6 procent jämfört med maj i fjol.

De marknader som drev volymen i Europa i maj var Tyskland, som steg med 12,9 procent, Spanien, som steg med 11,2 procent och Frankrike och Italien som lyfte med 8,9 respektive 8,2 procent.

Storbritannien undantag

Det stora undantaget var Storbritannien där majsiffran sjönk med 8,5 procent. Enligt Moldén beror det på britternas oro över brexits effekter på ekonomin.

Britterna undrar hur pundets värde kommer att utvecklas eller om de kommer att ha kvar jobbet, speciellt nu efter parlamentsvalet. Det gäller för dem att avvakta och se vad som händer, säger han.

Under årets fem första månader har antalet nya personbilar som registrerades i EU stigit med 5,3 procent jämfört med motsvarande period i fjol. Totalt har 6 719 209 nya bilar registrerats i år.

Framöver väntas även den svenska bilförsäljningen vara fortsatt stark, enligt Moldén.

Tidigare i månaden redovisade Bil Sweden att antalet nyregistreringar i maj landade på 35 326 och att bilförsäljningen har ökat med 2,6 procent sedan årsskiftet.

Starkt i juni

Nu vankas även en stark försäljning i juni, i spåren av en stark orderingång.

Marknaden är stark i Sverige och det säljs både nya och begagnade bilar. Dessutom växer Sverige med flera hundratusen nya svenskar. När de väl får jobb, kommer även de att köpa bilar, säger han.

Moldén känner sig därför extra trygg med Bil Swedens tidigare uppskrivna prognos på 375 000 nyregistrerade personbilar, som slår förra årets rekordsiffra på drygt 372 000.

Annons

Annons

Annons