Mötesplatsen för dig inom trafik och samhällsutveckling, jun, 19 2018
Senaste Nytt

Säg hej då till roamingavgiften

Christine Olsson/TT: Från och med idag slopas roamingavgiften i EU. Men dubbelkolla ändå vad som gäller för just ditt mobilabonnemang. Arkivbild.
Christine Olsson/TT: Från och med idag slopas roamingavgiften i EU. Men dubbelkolla ändå vad som gäller för just ditt mobilabonnemang. Arkivbild.
Publicerad av
TT - 15 jun 2017

Nu får mobiloperatörerna i EU inte längre ta ut någon tilläggsavgift för roaming inom unionen. I princip betyder det att du ska kunna använda telefonen som vanligt när du befinner dig i ett annat EU-land och bara betala enligt ditt svenska abonnemang.

Hipp hurra och därmed fritt fram att stanna inne och streama när regnet öser ner över kärlekssemestern i Paris? Nja. Det finns fortfarande vissa falluckor.

Det första som ska kollas är om din operatör överhuvudtaget erbjuder roaming, vilket det inte finns något tvång på. För det andra gäller den fria roamingen enbart mobiltelefoner och inte surfplattor med mobilt bredband.

De flesta fällorna har blivit undanröjda med den nya regleringen. Du kan använda din datapott på ett helt annat sätt än tidigare och det kommer en varning när datan håller på att ta slut så det finns ingen risk för att drabbas av chockfakturor som för några år sedan, säger Mattias Grafström, vd på Telekområdgivarna.

Flera operatörer har aviserat prishöjningar med hänvisning till de nya roamingreglerna. Det enda kravet är att de måste informera kunderna om villkorsändringen senast 30 dagar i förväg och även ge missnöjda kunder möjlighet att kostnadsfritt byta operatör.

Annons

Annons

Annons