Mötesplatsen för dig inom trafik och samhällsutveckling, jun, 21 2018
Senaste Nytt

Arlandarådet ska lyfta svensk flygindustri

Fredrik Sandberg/TT: Arlanda behöver växa inom internationellt flyg för att göra Sverige attraktivt för investerare, säger infrastrukturministern. Arkivbild.
Fredrik Sandberg/TT: Arlanda behöver växa inom internationellt flyg för att göra Sverige attraktivt för investerare, säger infrastrukturministern. Arkivbild.
Publicerad av
TT - 17 maj 2017

Den svenska flygindustrin står inför flera utmaningar i framtiden.

Å ena sidan behöver flygplatsen Arlanda utöka sin kapacitet för att ta emot fler passagerare och kompensera för Bromma flygplats nedläggning. Å andra sidan måste branschen ta större hänsyn till miljön.

För att svara mot dessa prövningar och samtidigt behandla andra frågor rörande konkurrenskraft, regional och lokal utveckling, nationell och internationell tillgänglighet, har regeringen nu tillsatt Arlandarådet.

Investor och Trafikverket

Nu startar vi arbetet med att forma Arlandas framtid. Att utveckla Arlanda är viktigt både för jobben genom att främja Sverige som besöks- och handelsnation, bättre tillgänglighet men även för minskad klimatpåverkan och ökat byggande, säger Johansson, som är ordförande för Arlandarådet.

Redan i januari, när regeringen presenterade sin nya nationella flygstrategi, blev det känt att ett särskilt råd skulle tillsättas.

Men på onsdagen presenterade regeringen ledamöterna bakom rådet. Här finns bland annat Wallenbergsfärens maktbolag Investor, Swedavia, Trafikverket och Stockholms handelskammare.

Färdplan ska läggas fram

Det här är en bred sammansättning med mycket hög kompetens. Arlanda har en viktig uppgift att skapa värde i andra delar av samhället och därför behöver vi en stark representation av intressenter som kan belysa frågor med olika perspektiv, säger Johansson till TT.

Före semestertiderna kommer rådet att kalla till ett första möte och inom loppet av ett och ett halvt år väntas en "färdplan Arlanda" att läggas fram för att peka ut alla nödvändiga åtgärder.

Vi behöver framför allt växa inom internationellt flyg i Arlanda, så att Sverige kan fortsätta vara ett attraktivt land att investera i, säger Johansson.

Annons

Annons

Annons