Mötesplatsen för dig inom trafik och samhällsutveckling, maj, 24 2018
Senaste Nytt

Smartare radiosystem i busstrafiken

Hogias nya tjänst för bussförare gör att resenärerna kan byta buss utan stress. Foto: Hogia
Hogias nya tjänst för bussförare gör att resenärerna kan byta buss utan stress. Foto: Hogia
Publicerad av
Christer Wiik - 11 apr 2017

Hogia lanserar en ny tjänst för kollektivtrafiken som gör bussförarnas radiosystem smartare. När en buss närmar sig en bytespunkt behöver inte föraren själv identifiera vilka de övriga anslutande bussarna är. ”Vår tjänst kommer att underlätta för bussförarna att kommunicera med sina kollegor och dessutom ge en bättre service till resenärerna vid förseningar. Det minskar stress och distraktion vid körning, vilket bidrar till högre trafiksäkerhet” säger Mats Johansson, bolagschef för Hogia Communications.

Tjänsten bygger på en integration mellan Hogias trafikledningssystem och Rakel, det nationella radiokommunikationsnätverket som används inom kollektivtrafiken och av andra samhällsviktiga instanser. Inom Rakel finns en rad funktioner för att skapa olika typer av kommunikationsgrupper. I Hogias trafikledningssystem finns all trafikinformation i realtid. En kombination av de två systemen gör det möjligt att bilda kommunikationsgrupper som är helt oberoende av de enskilda bussarnas anropsnummer utan istället baseras på till exempel linjeturer, avgångstider eller geografiskt område.
– Eftersom tjänsten är byggd på en integration med Rakel fungerar den också utmärkt i länsöverskridande trafik, avslutar Mats Johansson.

 

Annons