Mötesplatsen för dig inom trafik och samhällsutveckling, maj, 24 2018
Senaste Nytt

Nobina utökar bussförarutbildningen

Bussar i centrala bussar. Foto:  Christer Wiik
Bussar i centrala bussar. Foto: Christer Wiik
Publicerad av
Christer Wiik - 17 mar 2017

Kollektivtrafikföretaget Nobina utökar sin egen bussförarutbildning och startar en lokal förarskola i Uppsala. Initiativet är ett av flera för att säkerställa tillgången på bussförare i regionen. Nobina kör bland annat all regionbusstrafik i Uppland.

Efterfrågan på duktiga bussförare är stor både i Uppsala och hela landet. Kollektivtrafiken växer samtidigt som stora pensionsavgångar väntar. Branschorganisationen Sveriges Bussföretag bedömer att branschen kommer att behöva rekrytera 4200 nya förare fram till 2019.

- Busstrafiken är en viktig stomme i kollektivtrafiken både nu och i framtiden. Det finns ett stort behov av duktiga bussförare som både kan köra bussarna och samtidigt ge resenärerna en bra service så att bussresan blir en positiv upplevelse. Därför är vi som beställare av trafik väldigt glada att Nobina nu startar den här utbildningen som har inriktning på både service och körskicklighet, säger Bertil Kinnunen (S), regionråd och ordförande i kollektivtrafiknämnden.

- Med vår nya lokala bussförarskola säkerställer vi att vi har tillräckligt med förare, men också att vi har de bästa och mest serviceinriktade förarna, säger Stefan Lövgren, trafikchef för Nobina i Uppland.

Vid varje kurstillfälle utbildas 10-15 personer som klarat antagningstesterna och utbildningen pågår under tre månader.

Utöver att starta en egen bussförarskola har Nobina i Uppland även köpt in externa kurser för att utbilda förare under vintern. Initiativen kan även ses mot bakgrund av att Arbetsförmedlingens arbetsmarknadsutbildningar pausats på grund av att ett utbildningsföretag har överklagat myndighetens upphandling i oktober 2016. 

 – Vi har ett bra samarbete med Arbetsförmedlingen och hoppas att arbetsmarknadsutbildningarna kommer igång så snart som möjligt. Förutom att fortsätta med egna utbildningssatsningar siktar vi på att ytterligare stärka samarbetet med Arbetsförmedlingen. Vi är övertygade om att tillsammans kommer lyckas säkerställa att fler bussförare utbildas och kommer ut i riktiga jobb i en växande framtidsbransch, fortsätter Stefan Lövgren.
Källa: Nobina

Annons