Mötesplatsen för dig inom trafik och samhällsutveckling, jun, 21 2018
Senaste Nytt

Skåneliberaler kritiska till flygskatt

Gilbert Tribo (L) gruppledare för Liberalerna i Region Skåne. Foto: Region Skåne
Gilbert Tribo (L) gruppledare för Liberalerna i Region Skåne. Foto: Region Skåne
Publicerad av
Christer Wiik - 16 mar 2017

Regeringen har föreslagit att en flygskatt ska införas i Sverige. Liberalerna i Region Skåne är kritiska till förslaget som man menar endast leder till en omfördelning av utsläppen inom EU och att flera skånska och svenska flygplatser måste stänga.

- Det är naivt att tro att Sverige kan gå fram ensamt med en flygskatt. Ska vi komma åt utsläppen från flygen måste vi jobba med internationella styrmedel och komma överens med andra länder om hur vi ska agera tillsammans. Nu riskerar vi bara att flytta flygtrafik från Sverige, vilket riskerar att skada Sveriges tillväxt utan att utsläppen minskar, säger Gilbert Tribo (L) gruppledare för Liberalerna i Region Skåne.

Flera tunga aktörer och remissinstanser har varnat för att en svensk flygskatt riskerar att drabba Sverige, bl a Konjunkturinstitutets forskningschef inom miljöekonomi. När Region Skåne fick möjlighet att skicka in ett remissvar på förslaget och flygskatt valde det rödgröna styret att avböja.

- De rödgrönas fokus i miljöpolitiken är återigen fel. Det är rimligen utsläppen som skadar vår miljö, inte själva fordonen. Vi måste därför jobba med styrmedel för att öka incitamenten för näringslivet att satsa på miljövänliga alternativ inom flyget. Vi måste utnyttja marknadskrafter, tillväxt och företagande i miljöpolitiken. En flygskatt riskerar att göra precis tvärtom, säger Gilbert Tribo (L).

 

Annons

Annons

Annons