Mötesplatsen för dig inom trafik och samhällsutveckling, maj, 26 2018
Senaste Nytt

Självparkerande bilar i Göteborg

Göteborgs Stads Parkering AB och Volvo Cars premiärvisade den 14 mars, en självparkerande bil. Foto: Sören Håkanlind
Göteborgs Stads Parkering AB och Volvo Cars premiärvisade den 14 mars, en självparkerande bil. Foto: Sören Håkanlind
Publicerad av
Christer Wiik - 15 mar 2017

Göteborgs Stads Parkering AB och Volvo Cars arbetade under förra året med ett projekt om självparkerande bilar. Nyligen presenterades resultatet på ett gemensamt event. 

– Jag är minst sagt entusiastisk. Det känns oerhört spännande att delta i ett projekt som på ett så innovativt sätt främjar nya, hållbara resor, säger Maria Stenström, vd Göteborgs Stads Parkering AB.

Det uppmärksammade programmet Drive Me undersöker hur självkörande bilar påverkar stadsutvecklingen. Inom en del av programmet har man studerat just självparkerande bilar.

- Framtidens autonoma bilar ska inte bara vara förarlösa på stadens vägar, utan ska också kunna parkera själva. Och den tekniken har i högsta grad bäring på vår verksamhet, säger Maria Stenström.
Källa: Göteborgs Stads Parkering AB

Fakta Självparkerande bilar

  • Stor nytta för kunder när de slipper att parkera själva och säkerheten ökar då bilar och människor inte vistas på samma yta.
  • Yteffektiviteten ökar då ytan för parkering under vissa förutsättningar kan minska med 10-15 procent. Det i sin tur innebär att man sparar värdefull mark som kan användas till andra saker.
  • Parkeringsbolaget behöver öka samverkan med mobilitetsaktörer. Till exempel samarbete med bilpoolsaktör som kan erbjuda sina kunder självparkerande bilar. Det underlättar användandet och skapar på så sätt konkurrensfördelar för både dem själva och Parkeringsbolaget.
  • Konkret input till hur kommande parkeringshus kan byggas vad gäller teknik och konstruktion. Det kan till exempel handla om hur slimmade platserna kan vara och vilken takhöjd som behövs.

 

Annons