Mötesplatsen för dig inom trafik och samhällsutveckling, jun, 21 2018
Senaste Nytt

Fortsatt strid i Göteborgs hamn

Björn Larsson Rosvall/TT: Göteborgs hamn. Arkivbild.
Björn Larsson Rosvall/TT: Göteborgs hamn. Arkivbild.
Publicerad av
TT - 13 mar 2017

Striden mellan Hamnarbetarförbundet och arbetsgivaren APM Terminals i Göteborg har pågått sedan april i fjol, bland annat med övertidsblockad och ett antal punktstrejker. Nu har förbundet tackat nej till det senaste budet från medlarna.

Det innebär att fler strejkvarsel kan bli aktuella.

Det är en delikat fråga. Men vi kan inte utesluta ytterligare stridsåtgärder, säger Peter Annerback, avdelningsordförande på Hamnarbetarförbundet.

Konflikten rör bland annat arbetsmiljöfrågor. Saken kompliceras av att det redan finns ett kollektivavtal mellan arbetsgivaren och Transportarbetareförbundet.

Vi ser det senaste budet som sämre än det när det gäller våra möjligheter att påverka arbetsgivaren. Men på något sätt måste det till en lösning som alla tre parter kan leva med, säger Annerback.

Arbetsgivaren APM Terminals tackade samtidigt ja till medlarbudet. Joakim Ärlund, vd för arbetsgivarförbundet Sveriges Hamnar, är skarpt kritisk till motpartens nej.

Det ger en tydlig signal om att de inte är intresserade av ett kollektivavtal. Jag har svårt att se en lösning när inte ens medling fungerar, utan här tror jag att man måste titta på lagstiftningen.

Annons

Annons

Annons