Mötesplatsen för dig inom trafik och samhällsutveckling, maj, 26 2018
Senaste Nytt

Nu ska arkitekterna som ska utforma linbanan i Göteborg utses 

Bilden visar hur linbanan skulle kunna se ut över Göta älv och Lindholmen med det planerade höga Karlatornet. Illustration: Tomorrow
Bilden visar hur linbanan skulle kunna se ut över Göta älv och Lindholmen med det planerade höga Karlatornet. Illustration: Tomorrow
Publicerad av
Christer Wiik - 13 mar 2017

Nu bjuder Göteborgs Stad in till arkitekttävling om hur stationerna, tornen och gondolerna på den planerade linbanan mellan Järntorget och Wieselgrensplatsen ska se ut. Det framgår av ett pressmeddelande från Göteborgs Stad.

Syftet med arkitekttävlingen är att få fram ett väl gestaltat, genomförbart och utvecklingsbart funktionellt koncept för designen av Göteborgs linbaneanläggning. Den nya linbanan ska ha en tydlig identitet som tillför en ny dimension i Göteborgs stadsmiljö.

Linbanan är en jubileumsåtgärd inför stadens 400-årsfirande 2021 och ambitionen är att den ska ingå i kollektivtrafiken som en del av Västtrafiks utbud. För resenärerna ska designen bidra till att linbanan upplevs som attraktiv, trygg, säker, lättillgänglig, bekväm och effektiv.

Linbanan ska gå mellan Järntorget på södra älvstranden och Wieselgrensplatsen på centrala Hisingen med mellanstationer på Lindholmen och vid Västra Ramberget. Mellan stationerna bärs linbanan upp av sex torn som planeras bli mellan 70 och 100 meter höga. Tornen blir ett nytt och påtagligt inslag i stadens siluett.

Det är Göteborgs Stads Trafikkontor i samarbete med Stadsbyggnadskontoret, Västtrafik och Sveriges Arkitekter som bjuder in till arkitekttävlingen. 18 april är sista dagen för intresseanmälan och i oktober utser tävlingsjuryn ett vinnande team.

 

 

 

 

Annons