Mötesplatsen för dig inom trafik och samhällsutveckling, jul, 16 2019
Senaste Nytt

Nu lanseras en ny individuell bilförsäkring

Nu lanseras Sveriges första bilförsäkring, helt anpassad efter förarens sätt att köra och körsträcka. Nu har bilägaren information om sin försäkring i telefonen och full insyn i vad varje enskild resa kostar. Försäkringen utgår från biltyp, antal körda mil och är helt oberoende av traditionella faktorer som ålder och hur länge man haft körkort. Med hjälp av digital teknik från Greater Than och Moderna Försäkringars nya sätt att beräkna försäkringspremie, kan den här gruppen minska sin försäkringskostnad. Det skriver de två bolagen i ett gemensamt pressmeddelande.

 

Liselott Johansson, vd på Greater Than. Foto: Amanda Widegren
Liselott Johansson, vd på Greater Than. Foto: Amanda Widegren
Publicerad av
Christer Wiik - 03 mar 2017

En majoritet av Sveriges bilägare kör bra och mindre än 1 500 mil per år, men är samtidigt den grupp som idag betalar för mycket för sin bilförsäkring.

- I vanliga bilförsäkringar klumpas försäkringstagaren ihop i grupper baserat på faktorer som ålder, hur länge man haft körkort etcetera, medan vi mäter det faktiska körbeteendet i realtid. Detta innebär att det är billigare att försäkra en Porsche som körs smart än en Renault Clio som körs aggressivt, säger Torbjörn Annerfors, ansvarig för innovation på Moderna Försäkringar.

Allt detta är möjligt tack vare tekniken från Enerfy som kopplar upp bilen och ger föraren direkt information, i sin smartphone, om sitt sätt att köra och sin försäkringspremie.

- Via vår svenskutvecklade, digitala teknikplattform Enerfy analyseras din körning utifrån ett säkerhets- och miljöperspektiv. Analysen sker automatiskt i en molnlösning innehållande algoritmer och Artificiell Intelligens som hjälper dig till en rättvisare premie som speglar hur du kör. För första gången har kunden all information i sin mobil och full insyn i vad varje enskild resa kostar i försäkringspremie, säger Liselott Johansson, vd på Greater Than.

- Det flesta bilägare vill vara ansvarsfulla i trafiken och försöker köra så säkert som möjligt. Genom att vi visualiserar körbeteendet och belönar förare individuellt utifrån deras smarta körsätt kan vi ge dem en lägre premie och göra deras bilförsäkring billigare. Dessutom bidrar vi samtidigt till en säkrare trafikmiljö och uppmuntrar till mer hänsyn i trafiken, en smartare bilkörning helt enkelt, säger Torbjörn Annerfors, ansvarig för innovation på Moderna Försäkringar. 

 

 

Annons

Annons

Annons